Hírek

2005.09.20. 00:00

Kárpótlási jegyet vennék!

Megsokasodtak a kiaggatott „kárpótlási jegyet vennék” táblák Budapest utcáin. Vannak, akik 1500–2000 forintot is megadnak a papírokért – feltételekkel persze.

Torma Péter

[caption id="" align="alignleft" width="320"] A nagyobb privatizációk alkalmával rendszeresen élhetnének a vásárlók a kárpótlási jegy beszámításával, de az utóbbi években nem volt érdeklődés
[/caption]A főváros forgalmasabb utcáin az utóbbi napokban több helyen is megjelent kárpótlási jegyek vásárlásáról szóló hirdetések mögött vélhetően földvételi szándék húzódik meg. Ugyanakkor azután, hogy a Forrás Rt. részvényvásárlásával a kormány szándéka szerinti utolsó lehetőség is elmúlt a kárpótlási jegyek jutányos beváltására, még mindig lehet kárpótlási jegyért privatizálni – ez áll ugyanis a törvényben. Az ÁPV Rt. ügyfélszolgálatán megtudtuk, hogy a nagyobb privatizációk alkalmával rendszeresen élhet(ne) a vásárló azzal a lehetőséggel, hogy a teljes ár tíz, esetleg húsz százalékáig kárpótlási jegyet számítsanak be. Jelenleg a vagyonkezelő a legjobb vásárló a piacon, ugyanis a jogszabályok miatt kénytelen 174,2 százalékos árfolyamon, azaz 1742 forintért beszámítani a jegyeket. Az utóbbi években azonban egyik nagyobb ügyletnél – például az agrárvállalatok, a Malév, vagy az Antenna Hungária megvásárlásakor – sem akartak élni ezzel a lehetőséggel, ugyanis a jogszabály értelmében az ajánlat beadásakor letétbe kell helyezni a felhasználni kívánt kárpótlási jegyeket. Ha tehát valaki csupán a privatizálás miatt venne nagy mennyiséget belőlük, akkor vesztes pályázat esetén valószínűleg nyakán maradna a csomag.

A mostani utcai „kampány” azonban úgy tűnik, csak néhány magánszemély akciója. A mobiltelefonok másik végén szimpatikus fiatalember hangja válaszol, és elmondja, hogy sajnos csak a határozatos (tehát az eredeti tulajdonos által felajánlott) kárpótlási jegyek érdeklik, amelyek tulajdonosának minimum 1991-től Budapesten kell laknia. Ezekért a papírokért viszont hajlandó készpénzben 1500 forintot fizetni. Amennyiben földárverésen hasznosítaná őket, akkor még egy szerződés aláírására is kéri az eladót, amelyben a föld tulajdonjogát számára átengedi. (Az eredeti kárpótoltak lesznek ugyanis – névre szóló jegyeikért cserébe – az árveréseken vásárolt földek tulajdonosai.) Arra a kérdésre, hogy vajon meddig él a kedvező árajánlat, a válasz: „nem tudom, ameddig a pénzemből futja”.

Némi internetes szörfölgetés után egyéb hasonló ajánlatot is sikerült találnunk. Egy másik „üzletember” 2000 forintot is hajlandó lett volna adni egy kisebb, néhány százezer forint nagyságú kárpótlásijegy-pakettért – szintén földárverés céljára. A vagyonkezelő ügyfélszolgálatosa arra hívja fel figyelmet, hogy ajánlatos vigyázni az utcai vásárlókkal, mert visszaélhetnek a jegybirtokos tulajdonába került földdel. Esetleg részletfizetést ígérnek, és lelépnek az értékpapírokkal. Szerinte a legbiztosabb a brókercégen keresztüli eladás, jelenleg nem is olyan rossz, névérték közeli (ezer forint) áron lehet eladni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!