Hírek

2005.09.03. 00:00

Kautzky Armand esküje

Az Ady Endre Művelődési Központban ma este lesz a bemutatója Reginald Rose Tizenkét dühös ember című darabjának.

Parcsami Gábor

[caption id="" align="alignleft" width="200"] Kautzky Armand színművész jobbnál jobb szerepeket kap egymás után
[/caption]– Az Újpesti Színháznak nincs állandó társulata, csak vendégművészekkel dolgozik – mondja Kautzky Armand. – Kovács István rendező ezért nagyon érdekes és tehetséges csapatot hozott létre erre az előadásra. Rengeteget lehetett tanulni tőlük, felfrissülést jelentenek számomra.

Reginald Rose Tizenkét dühös ember című, klasszikusnak számító művéből Sidney Lumet 1957-ben készített nagy sikerű filmet. A főszereplők között található Henry Fonda, Jack Warden, Martin Balsam, George Voskovec, Jack Klugman, John Fiedler, Joseph Sweeney, valamint Robert Webber is. – Sikeres film után nehéz színpadra vinni egy művet, nincs ez máshogy ezzel a darabbal sem – állítja Kautzky Armand. – Viszont a dráma kiválasztása mellett szól, hogy Magyarországon már nagyon régen állították színpadra ezt a remekművet. A tizenkét esküdt közül a negyediket alakítom, akinek a jelleme egy brókerhez hasonlít. Esküdttársaimmal egy látszólag sima gyilkossági ügyben kell ítéletet hoznunk. A vádlott bűnösségét annyi tökéletesen egybevágó tény bizonyítja, hogy az egyik esküdtben felmerül a gyanú: a dolog túlságosan is egyszerű, és nem ártana alaposabban megbeszélni a tárgyalóteremben hallottakat. Kezdetben tizenegyen vannak egy ellen, ám ez az arány percről percre változik. Hogy végül hogyan alakul a történet, és milyen ítélet születik, az maradjon az előadás titka.

Armandra a színházában, a Madáchban is újabb feladat vár az évadban. Ő alakítja a Hamletben Rosencrantz szerepét. – Alig fejezem be a próbákat a Madáchban, már kezdődik a munka a Budaörsi Játékszínben, a Fel is út, le is út című vígjátékban.

Budapest, 1964. november 12.

Gyermekei: Armand Krisztián, Lucia

1989: Színház- és Filmművészeti Főiskola

1989-től a Madách Színház

tagja

Főbb szerepei: Az üvegcipő (Császár Pál), Vőlegény (Rudi), Téli rege (Antigonus), Emil és

a detektívek (Emil)

Filmek: Az öreg gavallér,

Mohács, A templom egere Kautzky Armand színművész jobbnál jobb szerepeket kap egymás után -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!