Hírek

2005.09.05. 00:00

Kicsit javított az MSZP

BAMA

Bár az utóbbi hetekben többször olvashattunk hírt repülőgép-szerencsétlenségről, ettől még az áll, hogy a szabályozás jóval komolyabb és körültekintőbb a hagyományos légitársaságok és a „fapados” diszkonttársaságok gépeinél, mint a többi közlekedési eszköznél. Emellett különböző listák is készülnek a légitársaságokról, amelyek a tájékozódás mellett az utazók bizalmát is erősíthetik.
Az elmúlt héten azt kérdeztük a napilapvásárlóktól, félnének-e, ha mostanában repülőre kellene ülniük. A megkérdezettek 34,7 százaléka válaszolt igennel a kérdésre. Közülük 12 százalék elsősorban a terrorcselekményektől, 22,7 pedig a légi közlekedés egyéb veszélyeitől tart. A válaszadók csaknem fele nem félne, ha a közeljövőben repülővel kellene utaznia, 10,7 százalék pedig kifejezetten szeret repülni. 8,4 százalék nem nyilvánított véleményt a kérdésben.
Kissé eltér a férfiak és a nők álláspontja. Azok között, akik nem félnek a repüléstől, magasabb arányban vannak a férfiak. Az erősebb nem képviselői közül kevesebben gondolják, hogy ez a közlekedési eszköz veszélyesebb lenne, mint bármely másik. A terrorfenyegetettséget mindkét nem képviselői egyforma arányban jelölték meg a félelem indokául.
A válaszokat elemezve kiderül, a különböző életkorú válaszadók véleményében is van eltérés. A 18–44 éves korúaknak
a legpozitívabb a hozzáállásuk a repüléshez, ők magasabb arányban válaszolták, hogy szeretnek repülni. A 45–59 éves korosztály jobban fél a terrorcselekményektől mint az átlag, a 60 éven felüliek pedig
kevésbé tudták megítélni a repülés biztonságát, mint a többi korosztály.
A válaszadók végzettségét tekintve is mutatkoznak eltérések.
Érdekes módon a felsőfokú végzettségűek az átlagnál jobban tartanak a terrortól, viszont egyéb szempontból nem tartják veszélyesebbnek a légi közlekedést a többinél. Az alap- és középfokú végzettségűek véleménye éppen fordítottan alakul, ők az egyéb veszélyektől félnek inkább.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!