Hírek

2005.10.01. 00:00

Kis foci, nagy botrány

Óráról órára változott a kép a Budapest Honvéd ügyében. Újabb fegyelmi tárgyalás, és elmarad a mára kiírt Honvéd–MTK bajnoki mérkőzés.

Lázár Lajos

[caption id="" align="alignleft" width="310"] Küzd a Honvéd. A kispestiek a legszebb őszi győzelmüket a Fradi ellen aratták. Lehet, hogy teljesen hiába?
[/caption]A Honvéd jogelődjének vezetői 2001. április 11-én szerződést bontottak a csapat akkori vezetőedzőjével, Tornyi Barnabással. Szerintük az edző megszegte a szerződésében foglaltakat. Az edző nem fogadta el a döntést, bírósághoz fordult, ahol megítéltek neki 29 millió forintot – ennyit keresett volna a szerződésének hivatalos lejártáig – és annak kamatait. Így a bíróság szerint a neki járó pénz megközelítette a 40 milliót. A Honvéd ezt az összeget vitatta, perújrafelvételt kért. A bíróság mellett a Ligához is benyújtott a klub egy rendkívüli jogorvoslati kérelmet, ennek befizette az eljárási díját, de időközben a fegyelmi ügyek az MLSZ hatáskörébe kerültek. Különös módon ennek a beadványnak viszont nyoma veszett. Az MLSZ illetékes bizottsága ezeket a beadványokat figyelmen kívül hagyta, és megszabott egy végső határidőt. A döntés értelmében a pénznek 2005. szeptember 28-án éjfélig Tornyi Barnabás számlájára kellett volna érkeznie. Ez nem történt meg.

A Honvéd vezetői több alkalommal is arra hivatkoztak, hogy Tornyi nem szabályosan töltötte ki a számlát. Erről APEH-szakvéleményt is mellékeltek. Időközben a pénzt ügyvédnél letétbe helyezték. E hét keddjén felszabadították a letétben lévő pénzt, és mivel nem kaptak elfogadható számlát Tornyitól, a 40 milliót átutalták az MLSZ számlájára. Ezzel a lépéssel az elképzelés az volt, hogy a szövetség adja át a pénzt Tornyinak, amikor és amennyiben az edző szabályos számlát ad. Az MLSZ viszont nem kívánt részt venni ebben az akcióban, vezetői arra az elhatározásra jutottak, hogy visszaküldik a pénzt a Honvédnek, jobb ha a klub kér egy most már szabályos számlát Tornyi Barnabástól, és egyenesen neki utalják az összeget.

A Honvéd tehát biztosította a volt edzőnek járó összeget, a határidő viszont szorított. Az viszont megnyugtatta a klub vezetését, hogy a pénz ott van a szövetségben, és a felelősség már nem őket terheli. Információnk szerint a részletek tisztázására a Honvéd megbeszélést kezdeményezett az MLSZ elnökével. A megbeszélésen a klubot Märtz János képviselte, és dr. Bozóky Imre MLSZ-elnökkel abban állapodott meg, hogy jobb, ha a pénz visszakerül a Honvédhez, onnét pedig a Tornyi Barnabás által megadott bankszámlára. Erre a megbeszélésre csütörtökön délelőtt került sor, és a megállapodásról értesítették a liga elnökét, Kisteleki Istvánt. Utóbbi tudomásul vette, és közölte, hogy megvárja a pénteki napot, amíg a pénz megjelenik az edző számláján. Csütörtökön délután mégis bejelentette a Honvéd törlését az NB I-ből. Az indok: a határidő lejártáig nem kapta meg az edző a neki járó pénzt, és az MLSZ fellebbviteli bizottságának döntése értelmében ennek a bajnokságból való kizárás a következménye. A liga elnöke bejelentette azt is, hogy a Honvéd csapatát besorolják az NB II Keleti csoportjába.

Az utolsó pillanatokban megérkezett a Honvédhez az értesítés, mely szerint a bíróság helyt adott a klub perújrafelvételi kérelmének. Kisteleki István közölte a Honvéd képviselőivel, hogy ő már nem tudja megváltoztatni a döntést, forduljanak a szövetséghez. Az MLSZ-ben végül tegnap délután Bozóky Imre elnök a fegyelmi szabályzatra hivatkozva úgy döntött, hogy a szövetség fegyelmi bizottságánál elrendeli az ügy újratárgyalását. A fegyelmi bizottság kedden ül majd össze.
Addig ott van a Honvéd az NB I-ben, meg nincs is ott.

Hogyan kerülhet a Bp. Honvéd a Keleti csoportba?

Az MLSZ vezetőinek elképzelése, hogy a Honvéd az NB II Keleti csoportjában folytassa, mivel ott nem teljes a létszám. Az eddig lejátszott fordulók meccseit majd folyamatosan pótolnia kell. Az MLSZ főtitkára, Berzi Sándor szerint a szövetség jelenlegi értelmezése szerint a lépés nem minősül átszervezésnek. A főtitkár azzal érvelt, hogy az indulásnál a csapatok arra készültek, hogy tizenhatos lesz a csoport létszáma.

Mit jelent a perújrafelvétel, van-e halasztó hatálya?

A Fővárosi Bíróság helyt adott a Honvéd perújrafelvételi kérelmének a Tornyi-ügyben. Ez általában nem halasztó hatályú, de Magyarországon a hatályos jogszabályok szerint egy bírósági döntés magasabb szintű, mint egy közigazgatási szerv (esetünkben az MLL) döntése. Ezt tiszteletben kell tartani, és erre az MLSZ elnökségének korábbról van is egy határozata. A Tornyi kontra Honvéd ügyben ugyan jogerős ítélet született, de a bíróság úgy ítélte meg, hogy újabb bizonyítékok kerültek elő, ezért elfogadta a perújrafelvételt, és ennek a lépésnek is halasztó hatálya van.

Perelhet-e a Fehérvár a kifizetett jutalmak miatt?

Az érvényes versenyszabályzat szerint, ha egy csapat idő előtt „kiszáll” a bajnokságból – visszalép, kizárják, megszűnik –, és nem játszotta le a kisorsolt mérkőzések felét, akkor törlik az addigi eredményeit. A legrosszabbul a Fehérvár járna, hiszen legyőzte a kispestieket, és ezt három pontja bánja. A Reggel információja szerint a Fehérvár vélhetően a peres utat választja. A klub ugyanis kifizette a győzelemért járó prémiumot játékosainak. A három pont elment, így feleslegesen fizetett a tulajdonos, és anyagi kár érte a Fehérvárt. A labdarúgó vétlen, tőle nem lehet visszakérni a pénzt. A jogászok szerint az MLSZ egy jogerős ítélet végrehajtásának késleltetésével veszteséget okozott a Fehérvárnak. A klub ugyan nem indíthat pert a szövetséggel és a ligával szemben sem, de a tulajdonosi kör viszont igen.

Ez általában nem halasztó hatályú, de Magyarországon

a hatályos jogszabályok szerint egy bírósági döntés magasabb szintű, mint egy közigazgatási szerv (esetünkben az MLL) döntése. Ezt tiszteletben kell tartani, és erre az MLSZ elnökségének korábbról van is egy határozata. A Tornyi kontra Honvéd ügyben ugyan jogerős ítélet született, de a bíróság úgy ítélte meg, hogy újabb bizonyítékok kerültek elő, ezért elfogadta a perújrafelvételt, és ennek a lépésnek is halasztó hatálya van. Perelhet-e a Fehérvár a kifizetett jutalmak miatt? Az érvényes versenyszabályzat szerint, ha egy csapat idő előtt „kiszáll” a bajnokságból – viszszalép, kizárják, megszűnik –, és nem játszotta le a kisorsolt mérkőzések felét, akkor törlik az addigi eredményeit. A legrosszabbul a Fehérvár járna, hiszen legyőzte a kispestieket, és ezt három pontja bánja.

A Reggel információja szerint a Fehérvár vélhetően a peres utat választja. A klub ugyanis kifizette a győzelemért járó prémiumot játékosainak. A három pont elment, így feleslegesen

fizetett a tulajdonos, és anyagi kár érte a Fehérvárt. A labdarúgó vétlen, tőle nem lehet viszszakérni a pénzt. A jogászok szerint az MLSZ egy jogerős ítélet végrehajtásának késleltetésével veszteséget okozott

a Fehérvárnak.

A klub ugyan nem indíthat pert a szövetséggel és a ligával szemben sem, de a tulajdonosi kör viszont igen. Küzd a Honvéd. A kispestiek a legszebb őszi győzelmüket a Fradi ellen aratták. Lehet, hogy teljesen hiába? -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!