Hírek

2005.09.28. 00:00

Lazít a szigorú terveken a pénzügyminiszter?

Nincsen kőbe vésve a parlament előtt levő adócsomag azon pontja, amely az adómentesen adható béren kívüli juttatásokat korlátozná – ez derül ki Veres János pénzügyminiszternek a cégvezetők idei országos konferenciáján tartott előadásából.

B. R.

A beterjesztés értelmében jövőre az alkalmazott bérének 15 százalékában, de legfeljebb évi 500 ezer forintban állapítanák meg a határt, az efölötti rész után pedig a természetbeni juttatásokra érvényes adót és járulékot kell fizetni. Ez a korlát a közeli hozzátartozóra tekintettel adott juttatás – például az üdülési csekk és az iskolakezdési támogatás – esetében személyenként 10 százalékponttal, de maximum évi 72 ezer forinttal túlléphető. A cégek felszólaló képviselői főként a százalékos korlátozást nehezményezték. Erre válaszul a miniszter úgy fogalmazott: az 500 ezer forintos limithez ragaszkodik. A 15 százalékos korlátot azonban nem említette a pénzügyminiszter.

Veres János a tegnapi rendezvényen jelezte: hajlik arra, hogy az oktatási-szakképzési támogatást kivegyék a korlátozás alól azon szakmák esetében, amelyekből nincs elég szakember. Azt is bejelentette a pénzügyminiszter: a tervek szerint a munkáltatók által fizetett tb-járulék 2007-től 3 százalékponttal, majd 2009-től további 2 százalékponttal mérséklődik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!