Hírek

2005.09.13. 00:00

Lemaradt az osztály jele a bolti rizsről

Hiányosság - Olvasónk több tucat kilogramm rizst vett az egyik nagy bevásárlóközpontban. Otthon vette észre, a zacskókon nincs minőségi osztályba sorolás.

BAMA

Olvasónknak nem volt kedve visszamenni panaszkodni, ám úgy vélte, ez olyan hiányosság, amely mindenképpen büntetést érdemel. Szerinte a gyártót és a forgalmazót is pellengérre kellene állítani. Kérdés, ki ellenőrzi, miként árulják a rizst a boltokban?
– A rizst legutóbb két esztendeje vizsgáltuk – mondták érdeklődésünkre a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség (FVF) sajtóosztályán. Hozzátették, a kutakodásba összesen hatvan mintát vontak be, amely tizenöt gyártó/forgalmazó terméke volt. E mennyiségből 47 hazai gyártásból, tizenhárom pedig importból származott.
Megtudtuk, a laboratóriumi vizsgálatra vásárolt összesen hatvan mintából huszonhét nem felelt meg a követelményeknek. A magas kifogásolási arány zömmel jelölési hibából adódott. Ilyen volt például, hogy a hántolt rizs csomagolóanyagán nem jelölték a minőségi osztályba sorolást. Erre az esetre tizenöt minta esetében bukkantak az FVF szakemberei. Két mintánál hosszabb minőségmegőrzési időt tüntettek fel, mint amennyit a gyártó a gyártmánylapon vállalt.
Olvasónk panaszára azt válaszolták, tegyen bejelentést, és a hivatal igyekszik minél előbb eljárni az ügyben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!