Hírek

2005.09.21. 00:00

Leszavazták az elnök jelöltjét

Az ukrán parlament tegnap leszavazta Juscsenko elnök jelöltjét a miniszterelnöki posztra. Jurij Jehanurov – aki korábban a dnyipropetrovszki körzet kormányzója és gazdasági miniszter volt – csak 223 szavazatot kapott a szükséges 226 helyett a 450 fős kijevi radában.

Csák E.

Viktor Juscsenko a hónap elején belviszály és korrupciós vádaskodások közepette menesztette kormányát, amelyet addig Julija Timosenko vezetett. Az Interfaksz értesülése szerint Jenahurov jelölése ismét a törvényhozás elé kerülhet. Addig is azonban a politikus ellátja a megbízott kormányfő feladatkörét. Meghallgatása során egyébként Jenahurov azt ígérte, hogy kormányában kicseréli legalább a miniszterek kétharmadát; erre a megegyezésre jutott a frakciókkal folytatott megbeszéléseken.

Hasonlóképpen nyilatkozott jelöltje bemutatása során Viktor Juscsenko is, hangsúlyozva: „A kormányban nem lesz olyan személy, aki üzlettel foglalkozik. Nem szeretném, ha ismét a pénz lenne a mozgatóerő.” Elemzők szerint az ukrajnai kormányválság előre látható volt. A hatalom csúcsán különböző gazdasági és politikai érdekek csaptak össze. A forradalmi hevület után kiábrándult ukrajnaiak pedig kezdik azt hinni: a változás mindössze az volt, hogy az egyik korrupt elitcsoport felváltotta a másikat.

Csák E. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!