Hírek

2005.09.07. 00:00

Luxus nem csak gazdagoknak

Új városrész születik a XIII. kerületi Foka-öbölben. A közel húszhektáros területen több ütemben 3500–3800 lakás épül fel sportközponttal és jacht-kikötővel. A teljes beruházás költsége nyolcvanmilliárd forint.

Kiss Gergely

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Egy lakópark, ahol tökéletes egységet alkot a föld és a víz. A munkások azon dolgoznak, hogy a parton is minden tökéletes legyen.
[/caption]Luxuslakópark épül Angyalföld egykori ipari területén, a Foka-öbölben. A húszhektáros terület az Autóker Holding Rt. beruházásában szépül meg. A környék korábbi arculatára ma már rá sem ismerni. A Duna partján fű zöldellik, az emeletes lakóházak egymás után nőnek ki a földből. A következő években 3500– 3800 lakást építek fel, de lesz itt sportközpont ötvenméteres úszómedencével és jachtkikötő vendéglőkkel, kávézókkal. A nyolcvanmilliárdos költséget teljes egészében a cég állja, az állam egy fillért sem adott a beruházáshoz. A befektetők szerint a most születő Marina Part különlegességét a közvetlen Duna-part adottságai, a mérésekkel is igazolt kiváló levegőminőség, a panoráma és a jó közlekedés adja. A Duna Plaza mögötti terület ugyanis a hármas metrónak köszönhetően tömegközlekedési eszközökkel is könnyedén megközelíthető. Az építkezés első ütemében 224 lakás készült el, tulajdonosaik az év végén vehetik át új otthonaikat. Az ígéretek szerint addig meglesz a vízparti sétány, a kerékpár- és gyalogosút, valamint megkezdődnek a sportközpont építkezési munkái. A szintén a Dunára és a budai hegyekre néző második ütem 274 lakást magába foglaló épületei már szerkezetkészek. Hamarosan a harmadik ütem is indul, melynek keretében 350 lakást alakítanak ki.

Az U alakban emelt házak két szélső épülete a harmadik emeleten díszkerttel kapcsolódik egymáshoz, de a lakásokhoz parkosított belső kert, valamint zárt magánkertek is tartoznak. A befektetők nagy hangsúlyt fektetnek a sportos életmód igényeire is. A Duna-parton ötvenméteres, feszített víztükrű úszómedencét és egy ezer négyzetméteres fitneszközpontot létesítenek. Szintén a sport jegyében alakítják ki a Rákos-patak és a Duna Plaza közötti, harminc méter széles vízparti sétányt, a kerékpárutat és a futópályát. A tervekben egy jachtkikötő is szerepel. Az ötszáz négyzetméteres területen lehetőség lesz hajóbérlésre, szervizelésre és tankolásra is. A kényelmet a hangulatos vendéglők és kávézók teszik majd teljessé. Összesen hetvenhét hajó horgonyozhat majd a partközelben. Az elképzelések szerint a Mahart járatai is megállnak majd az új kikötőben.

Miután az épületek közvetlenül a Duna-parton lesznek, átalakították a terület árvízvédelmi vonalát. Emiatt 2,5–3 méterrel megemelték a talaj szintjét, így jelenleg 9,5 méter választja el a szélső háztömböket a folyótól. Mindezeknek köszönhetően sikerült megvalósítani azt, amiről Budapest vezetői most még csak álmodoznak: az emberek itt valóban élhetnek a Duna adta lehetőségekkel. A Marina Part négyzetméterárai 280 ezernél kezdődnek, és meghaladják az 500 ezer forintot. A legnagyobb lakás 140, a legkisebb 30 négyzetméteres. Az első ütemben készült otthonok 93 százaléka már el is kelt, csakúgy mint a második ütem 81 százaláka. Az értékesítés anynyira jól halad, hogy már a harmadik ütem lakásainak 30 százaléka is gazdára talált. Az angyalföldi önkormányzat örül a terület hasznosításának. Tóth József polgármester szerint a kerület húzóágazatává vált a lakásépítés. Ezt igazolja, hogy a fővárosban kiadott lakásépítési engedélyek harminc százalékát a XIII. kerület jegyzi.

biztosítanak az általuk épített lakóparkok között. Egy lakópark, ahol tökéletes egységet alkot a föld és a víz. A munkások azon dolgoznak, hogy a parton is minden tökéletes legyen. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!