Hírek

2005.09.21. 00:00

Meddig virágzik még a feketemunka?

A legváltozatosabb technikákkal próbálja felszámolni az illegális foglakoztatást a munkaügyi főfelügyelőség. Ennek ellenére továbbra is igen magas a feketén foglalkoztatottak száma.

BAMA

Az őszi idénymunkák alatt minden eddiginél fokozottabb ellenőrzésbe kezdtek a munkaügyi felügyelők. A feketén foglalkoztatottak kiszűrérése a legváltozatosabb és a legmodernebb technikát is bevetik az ellenőrök. A mezei idénymunkák esetében például helikopteres légi felderítést is alkalmaznak. Ahol legalább tíz munkást észlelnek, oda azonnal kiküldik a készenlétben álló terepjárós ellenőröket. Az utóbbi hónapok tapasztalatai alapján az összegezhető, hogy továbbra is igen magas a feketén foglalkoztatottak aránya.

Egyes térségekben a vizsgált helyszíneken csaknem harminc százalékban találtak illegális munkásokat, de az országos átlagban 20 százalékos ez az arány. Szárazné dr. Zara Andrea lapunknak kifejtette: az őszi idénymunkák kapcsán eddig is fokozott ellenőrzéseket folytat a szervezet. Tapasztalataik szerint ekkor főleg a határmenti régiókban megnő a külföldi állampolgárok munkavállalási engedély nélküli foglalkoztatása. Emellett jellemző, hogy a néhány napos foglalkoztatásra a munkáltatók gyakran nem kötnek munkaszerződést, illetve az alkalmi munkavállalói könyvet hiányosan vezetik.

Kovács Ferenc, a Békés Megyei Munkabiztonsági és Munkaügyi Felügyelőség igazgatóhelyettese lapunknak elmondta: a térségben a legtöbb feketemunkás az építőiparban, a mezőgazdaságban és a vendéglátásban dolgozik. Hozzátette: az utóbbi hónapokban több mint 1100 feketemunkást szűrtek ki. Az igazgatóhelyettes újdonságként említette, hogy a munkaügyi és munkabiztonsági felügyelők hétvégén is ellenőrizhetnek. Heves megyében most főleg a szőlőültetvényeken dolgozókat és az építőipart vizsgálják. Itt is sok szabálytalanságot tártak fel az ellenőrök. Gyöngyösön az egyik akció során arra bukkantak, hogy az egyik munkáltató 27 alkalmazottat jelentett be, akiket nappal foglalkoztatott. A “feketemunkásokat” viszont éjszaka dolgoztatta – mondta Bakos József igazgatóhelyettes. Komárom-Esztergom megyében a hét megyei felügyelő folyamatosan járja az építkezéseket és a vendéglátó-ipari egységeket.

A fokozottabb ellenőrzéseket az idei félévi eredmények után rendelték el. A tapasztalatok ugyanis országos szinten is azt mutatták, hogy a munkavállalók legalább harminc százaléka nem rendelkezik munkaszerződéssel. Jelenleg a munkaügyi bírság mértéke 50 ezer és 6 millió forint között változik, de jövőre ezek az összeghatárok 30 ezer és 20 millió között lesznek. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!