Hírek

2005.09.21. 00:00

Még egy korona Ronaldinhónak

Példátlan díjkiosztót tartottak hétfőn késő este Londonban, a BBC stúdióiban. A profi futballisták a sportág történetében először választották meg világméretű szavazással legjobbjaikat. Negyven ország 38 ezer játékosának voksa alapján a brazil Ronaldinho kapta a fődíjat. Fölényesen nyert.

Dénes Tamás

A FIFPro a hivatásos labdarúgók nemzetközi szervezete. Felépítését tekintve olyan, mint a FIFA, az országos szövetségeket tömöríti. Nagy különbség: a 101 éves FIFA-nak országos szövetségek, azoknak meg klubok a tagjai, a FIFPro-t viszont tulajdonképen a szakszervezetek alkotják. A leköszönő elnök, az angol Gordon Taylor és munkatársainak nagy álma valósult meg a szavazással. A futballtörténelemben először nem újságírók (mint az Aranylabda-szavazáson), nem a szövetségi kapitányok, illetve a csapatkapitányok (mint a FIFA díjánál), hanem a hivatásos játékosok szavazták meg az esztendő legjobbjait. Gordon Taylor utalt is erre beszédében, hangsúlyozva: „Egy futballistának nincs nagyobb kritikusa a játékostársaknál. Vagy éppen önmagánál. Ezért aztán az ebből a közegből érkező elismerés különleges megtiszteltetés minden labdarúgó számára”.

Körülbelül ezt mondta az anyanyelvén szóló Ronaldinho is: „Mindig nagyon megtisztelő egy ilyen nagy elismerésben részesülni. Meg kell mondjam, a mostani valóban nagyon különleges a számomra, hiszen a kollégáim választottak meg a legjobbnak.” Maradva az egyéni díjaknál: érhette Wayne Rooneyt mostanában bármennyi kritika, mégis ő lett a legjobb fiatal játékos. Boldogan és udvariasan mondta: ,,Óriási megtiszteltetés, ami ért, szeretném megköszönni a világ minden olyan profi játékosának, aki rám szavazott. Külön is meg kell köszönnöm a Manchester United és az angol válogatott tagjainak, akik játékukkal hozzásegítettek ehhez az elismeréshez.” Az álomtizenegybe beválasztott Frank Lampard, a háromoroszlános válogatott kulcsembere a díjátadó után védelmébe vette Rooneyt: ,,Nagyon nagy kár, hogy az utóbbi időben Wayne szinte csak kritikákat kap agresszív stílusa miatt. Rosszul jött ki, hogy négy nap alatt két piros lapot kapott, de nem kell megváltoznia. Ha megszelidül, már nem lesz igazi Wayne Rooney. Ő így a világ egyik legjobb csatára”.

A Manchester United támadója olyan ifjú csillagokat előzött meg, mint Arjen Robben, Robinho, Obafemi Martins vagy éppen klubtársa, Cristiano Ronaldo. Utóbbi sem maradt azonban díj nélkül: a szurkolók őt választották meg a világ legnépszerűbb fiatal játékosának. Ami a csapatot illeti, úgy fest: a profi futballisták a Milan és a Chelsea gárdáját tartják a legjobbnak. Érdekes, hogy a Bajnokok Ligája döntőjében három gólt is kapott olasz gárda védelme – John Terryvel megerősítve – szinte ,,egy az egyben” bekerült az álomcsapatba, összesen öt milános van a tizenegyben. Mindössze négy klubból került ki az álomcsapat: a Milan, a Chelsea, a Barcelona és a Real Madrid játékosai szerepelnek benne. Nehéz a kiválasztottak névsorával vitatkozni…

A londoni díjazottak

A világ legjobb játékosa: Ronaldinho (brazil, Barcelona)

A világ legjobb fiatal játékosa: Wayne Rooney (angol, Manchester United)

A világ legnépszerűbb fiatal játékosa: Cristiano Ronaldo (portugál, Manchester United)

Életműdíj: Pelé (brazil)

A 2004–2005-ös idény válogatottja: Dida (brazil, Milan) – Cafu (brazil, Milan), Nesta (olasz, Milan), Terry (angol, Chelsea), Maldini (olasz, Milan) – Lampard (angol, Chelsea), Makelele (francia, Chelsea), Zidane (francia, Real Madrid), Ronaldinho (brazil, Barcelona) – Eto’o (kameruni, Barcelona), Sevcsenko (ukrán, Milan)

A világ legjobb játékosa: Ronaldinho (brazil, Barcelona)

A világ legjobb fiatal játékosa: Wayne Rooney (angol, Manchester United)

A világ legnépszerűbb fiatal játékosa: Cristiano Ronaldo (portugál, Manchester United)

Életműdíj: Pelé (brazil)

A 2004–2005-ös idény válogatottja: Dida (brazil, Milan) – Cafu (brazil, Milan), Nesta (olasz, Milan), Terry (angol, Chelsea), Maldini (olasz, Milan) – Lampard (angol, Chelsea), Makelele (francia, Chelsea), Zidane (francia, Real Madrid), Ronaldinho (brazil, Barcelona) – Eto’o (kameruni, Barcelona), Sevcsenko (ukrán, Milan). -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!