Hírek

2005.09.28. 00:00

Megölték az al-Kaida iraki alvezérét

Az amerikaiak vezette koalíciós hadsereg vasárnap rajtaütött bagdadi rejtekhelyén és tűzharcban megölte az al-Kaida terrorszervezet második számú iraki vezetőjét. Abu Asszám az iraki szárny vezetőjének Abu Muszab az-Zarkávinak volt a jobbkeze és a külföldi zsoldosok beszervezésével foglalkozott.

Csák E.

[caption id="" align="alignleft" width="266"] Iraki rendőrök vizsgálják a bagdadi öngyilkos merénylő autóját
[/caption]A hivatalos jelentés szerint Abu Asszám nyitott tüzet a katonákra, akik viszonozták a lövéseket, és megölték a terroristavezért. Azt még nem tudni, milyen hatással lesz az iraki al-Kaida szárnyra a második számú vezető elvesztése; Zarkávi magas rangú tisztjei közül az elmúlt időkben többen is meghaltak, ám a lázadók ellenállása nem csökkent. Közben az iraki fővárostól északra, Bakúbában legalább tíz ember meghalt, több mint 20 pedig megsebesült, amikor öngyilkos merénylő robbantotta fel magát az egyik rendőrörs toborzóirodájánál.

Fogolykínzással vádolta az iraki parlament emberi jogi bizottságának vezetője az iraki biztonsági erőket és az amerikai katonákat egy lapinterjúban. Szaláma az-Kafadzsi síita képviselő az al-Haját című újságnak azt mondta: az iraki katonák módszerei nem különböznek lényegesen az amerikaiakétól, akik szintén bántalmazzák a foglyokat – tette hozzá. Kafadzsi szerint a külföldi csapatok gyakran önkényesen és bizonyíték nélkül vesznek őrizetbe irakiakat. Az őrizetesek nevét angolul, néha tévesen jegyzik fel, ezért hozzátartozóik képtelenek megtalálni őket. Éppen az vezet néhány esetben ahhoz, hogy terrorista válik ezekből az emberekből, mert igazságtalanul, ártatlanul börtönzik be őket – mondta a politikusnő. Az iraki átmeneti kormánnyal kötött megegyezés szerint az Irakban tartózkodó külföldi csapatoknak csak akkor van joguk őrizetbe venni egy irakit, ha az veszélyt jelent Irakra – emlékeztetett Kafadzsi.

Új NATO-kiképzőközpontot adtak át Bagdadban

Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkár Bagdadban felavatta a szövetség új iraki központját, amelynek feladata a jövőben iraki tisztek kiképzése lesz. A NATO iraki missziójának irodája eddig az amerikai nagykövetségen volt, mostantól pedig a bagdadi kulturális központ épületében kap helyet.

a szövetség új iraki központját, amelynek feladata a jövőben iraki tisztek kiképzése lesz. A NATO iraki missziójának irodája eddig az amerikai nagykövetségen volt, mostantól pedig a bagdadi kulturális központ épületében kap helyet. Iraki rendőrök vizsgálják a bagdadi öngyilkos merénylő autóját -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!