Hírek

2005.09.29. 00:00

Megszépül Újbudán a rendelőintézet

Csaknem hatvan év után ítélték szépészeti műtétre az újbudai rendelőintézetet. A sokat megélt épület siralmas látványt nyújtott. Kis túlzásssal a betegek rendszerint már csak akkor mentek oda, amikor nagyon muszáj volt. Az egészségügyi központot 1947-ben építették. Azóta alig változott valamit.

Dávid Szonja

A kerületiek gyakran mondogatták, „aki ide reggel kicsit betegen bemegy, az estére már nagyon betegen jön ki”. A felújítás tavaly kezdődött. A tizenegyedik kerületi önkormányzat száz százalékban saját erőből újítja fel az épületet. A munkálatok több ütemben zajlanak. A jelek szerint egy időre vége a linóleum, a kopott várók és rendelők szomorú látványának.

A csaknem hatvanéves épület szinte érintetlenül állt egészen mostanáig. Újbuda saját erőből újítja fel.

– Először az ötödik szinten kezdődött az átépítés. Hihetetlen látványt nyújtott az épület. Volt olyan helyiség, ahol a falakat csak a gázcső tartotta meg. Több olyan területet is találtunk, amihez, szerintem, amióta megépítették, nem nyúltak hozzá. Most már a munkálatok végénél járunk. Így már csak az első szint van hátra –mondta a Reggelnek Domonkos Csaba sajtóreferens.

A rendelőintézetet két évvel ezelőtt vette át az újbudai önkormányzat a fővárostól. Akkor még a Szent Imre kórházhoz tartozott. A felújítási munkálatok összköltsége csaknem egymilliárd forint. Ezt teljes egészében az önkormányzat állja. Ráadásul a renoválás idején nem szünetelt a betegellátás. – Egyes osztályokat átmenetileg, rövid időre össze kellett vonni. Ám ez nem zavarta a rendelőintézet működését – mondta Domonkos Csaba.

A műemlékvédelem alatt álló épület állítólag karácsonyra teljesen megújul. Emellett fejlődik az intézmény műszerparkja is. – Ez kétirányú folyamat. Egyrészt az ellátáshoz szükséges, új eszközök beszerzését jelenti. Másrészt új ellátási formát, magasabb szintű szolgáltatást jelöl. Például eddig itt nem működő szakirányú rendeléseket vezetünk be –mondta a Reggelnek Végh Ágnes, a rendelőintézetet működtető kht. igazgatója.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!