Hírek

2005.09.20. 00:00

Miért nem kap jubileumi pénzt munkája után?

PÉNZÜGYEK Olvasónknak több mint negyven év munka után nem állapítottak meg jubileumi nyugdíjat. Kérdés, mit tehetünk ilyen ügyben?

BAMA

Olvasónknak rossz egészségügyi állapota miatt tíz évvel ezelőtt közös megállapodással szűnt meg a munkaviszonya. A Munkaügyi Központban közel negyvenegy évet ismertek el neki. Ennek alapján állapították meg a nyugdíját. Olvasónknak később eszébe jutott, hogy ennyi idő után jubileumi jutalom is járt volna neki. Ám munkaadója közölte vele, ezt azért nem kaphatja meg, mert más a munka- és más a jogviszony. Olvasónk kérdése, helyesen jártak-e el vele szemben?

Általánosságban a nyugdíj megállapítása a ledolgozott időre vonatkozik – mondták kérdésünkre a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. Hozzátették, ha ismert a szolgálati idő és a kiszámított nyugdíj összege, akkor azt felül lehet vizsgáltatni. A nyugdíjmegállapítással szemben természetesen jogorvoslatot lehet kezdeményezni. Ám ha így döntünk, figyelni kell az ötéves elévülési határidőre, hiszen a késés jogvesztéssel jár. Ami a jubileumi pénzt illeti, ott a munkáltató kollektív szerződését is meg kell vizsgálni. Ebben szabályozzák, hogy mennyi idő után és kinek jár ilyen jutalom. Amennyiben e szerint járna a pénz, ám továbbra sem akarnak fizetni, bírósági útra lehet terelni az ügyet.

olvasni!

REGGEL, 1122 Budapest, Városmajor u. 12–14.

Tel (36-1) 488-5541 e-mail: [email protected] -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!