Hírek

2005.09.02. 00:00

Minimálbér: 63 ezer forint

Nyugdíj- és béremelés, autópálya-építés, adócsökkentés szerepel a jövő évi költségvetésben a leépítések és megszorítások mellett.

Farkas Károly

„2006-ban nem választási költségvetés készül. A jövő évi büdzsé a biztonság, igazságosság és a bátorság költségvetése lesz” – emelte ki tegnap Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. A kormány számításai szerint 2005-ben és 2006-ban egyaránt tíz-tizenkét százalékkal nő az export, és idén 3,5-4, jövőre pedig négy százalékkal nő a bruttó hazai termék (GDP). Az infláció csökken, Gyurcsány Ferenc szerint az árak jövőre kevesebb mint két százalékkal növekednek.

A miniszterelnök kiemelte, 2006-tól 20 százalékra csökken a 25 százalékos áfa, a személyi jövedelemadó legfelső kulcsa, valamint jövő novembertől megszűnik az egészségügyi hozzájárulás. A családtámogatás átalakítása és emelése miatt az érintettek 30 milliárddal több pénzt, összességében mintegy 338 milliárd forintot kapnak. Emelkedik a minimálbér öszszege is. Kezdeményezik, hogy 2006-ban a szakképzettség nélkül végezhető munkáért 63 ezer forint járjon, a szakképzettek fizetése 70 ezer, a diplomásoké 77 ezer legyen. Az adómentességet azonban csak 63 ezer forintig garantálná a kormány. Rekordösszegt, 418 milliárd forint jut agrártámogatásra, ebből mintegy 250 milliárd forintnyi összeget tesz ki az unió által fizetett földalapú támogatás. „2006-ban 266 kilométer autópályát adunk majd át” – ígérte Gyurcsány Ferenc, és hozzátette, 260 kilométernyi gyorsforgalmi út megépítését tervezik.

Komoly megszorításokra is számítaniuk kell a minisztériumoknak: mintegy 300 milliárd forinttal kevesebbet kapnak működési költségükre. Veres János kiemelte, nem számolnak leépítésekkel, de nem zárta ki a lehetőséget.

„Sodródás, bizonytalanság és túlélés jellemzi a költségvetést – mondta lapunknak Varga Mihály volt pénzügyminiszter. – Semmi garanciát nem látunk arra, hogy a tervezett hiány tartható lesz, és a kormány nem foglalkozik alapvető gazdasági problémákkal” – emelte ki tegnap a fideszes politikus.

ÁSZ-jelentés: Magyarország nettó befizető volt

„Az ügy inkább mínuszos, mint pluszos” – fogalmazott Kovács Árpád ÁSZ-elnök az áfa-visszatartás költségvetésre tett rossz hatásával kapcsolatban, miután a számvevőszék befejezte a tavalyi költségvetés végrehajtásának ellenőrzését. Az ÁSZ-jelentés szerint az áfa-bevételek 177,2 milliárd forintos hiánya már 2004 első három negyedévében várható volt, beavatkozás nélkül pedig elérte volna a 304 milliárdot is. Tavaly Magyarország több pénzt fizetett az EU-nak, mint amennyi támogatást kapott – állapítja meg a jelentés. A kormány 76 milliárdos pluszról beszélt, ám a kifizetések csúszása miatt az év végi mérleg 27 milliárdos hiányt mutat az EU felé.

Az ÁSZ-jelentés szerint az áfa-bevételek 177,2 milliárd forintos hiánya már 2004 első három negyedévében várható volt, beavatkozás nélkül pedig elérte volna a 304 milliárdot is.

Tavaly Magyarország több pénzt fizetett az EU-nak, mint amenynyi támogatást kapott – állapítja meg a jelentés. A kormány 76 milliárdos pluszról beszélt, ám a kifizetések csúszása miatt az év végi mérleg 27 milliárdos hiányt mutat az EU felé. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!