Hírek

2005.09.19. 00:00

Nagykoalíció várható

A kereszténydemokraták kapták a legtöbb voksot a németországi választásokon, ám ez nem elegendő a kormányalakításhoz.

Különtudósítónk, Újvári Miklós jelentése Berlinből

Kitörő öröm helyett döbbent csönd fogadta a konzervatív CDU berlini központjában a választások végeredményét. Az előrehozott voksolás abszolút esélyesének tartott pártról ugyanis kiderült: hiába szerezte meg a legtöbb szavazatot, ez jóval kevesebb a vártnál. Az első eredmények szerinti 35,5 százalék ahhoz sem elég, hogy a szabad demokratákkal (FPD) együtt a szavazók többségének bizalmát maguk mögött tudják. Nem nyugodhat meg a másik oldal sem: a jelenleg kormányzó  szociáldemokraták (SPD) a vártnál jobb, 34 százalékos eredményt értek el, ám koalíciós partnerükkel, a zöldekkel együtt ők sem kaptak ötven százalékot. A nevető harmadik a Baloldal: a kommunisták az exit poll szerint 7-8 százalék körüli eredményt értek el, ám velük senki sem akar együtt kormányozni. Így a CDU központjának folyosóin a néhány perccel korábban még ünneplésre készülő aktivisták találgatni kezdtek: a CDU/CSU vajon nagykoalícióra lép fő riválisával, a most kormányzó SPD-vel, vagy újabb választásokra kell számítani.

A kereszténydemokraták kancellárjelöltje, Angela Merkel a párthívek előtt közölte: a választók felhatalmazása alapján elfogadja a kormányalakítási megbízást, ha erre felhatalmazást kap Horst Köhler elnöktől, s hajlandó minden demokratikus párttal egyeztetni a koalíció megalakításáról. Vagyis a kommunistákon kívül mindenkivel elképzelhetőnek tartja a kormányzást.

Az előrehozott választásokat Gerhard Schröder kancellár kezdeményezte, miután májusban az észak-rajna-vesztfáliai tartományi választásokon történelmi vereséget szenvedett a kormánykoalíció. Berlinben tegnap délutánra magasabb volt a választási részvétel, mint három éve. „Azért szavazok, mert a helyzet kiélezett. De abban nem hiszek, hogy bármely párt meg tudná oldani az ország fő problémáját, a munkanélküliséget” – mondta Torsten Rohland. Felesége szerint egy nagykoalíció a nagy jobboldali és baloldali néppártok részvételével nem oldana meg semmit. Szerinte most is nagykoalíció működik, hiszen az uniópártok uralják a felsőházat és a tartományokat. „Talán ezért tartunk itt” – tette hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!