Hírek

2005.09.30. 00:00

Nem volt miért tüntetni

A lehető legnagyobb meglepetést kapták tegnap a Madách Imre Gimnázium diákjai. Az intézményt minden rossz hír ellenére nem zárják be.

Lázin Miklós András

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Ujjongás és tapsvihar tört ki tegnap az iskola udvarán, amikor Mészáros Csaba igazgató jelképesen átadta a tantermek kulcsait az osztályfőnököknek
[/caption]– Erzsébetváros száz évre ingyenes használatba adja a Madách gimnázium épületét a fővárosnak – jelentette be tegnap a helyszínen Schiffer János főpolgármester-helyettes. A mondatot hatalmas tapsvihar fogadta, a diákok hujjogtak, s volt olyan szülő, aki könnyeit törölgette.

Az öröm érthető, hisz szeptember 16. óta komoly viharfelhők gyülekeztek a százhuszonöt éves oktatási intézmény fölött. Történt ugyanis, hogy a kerületi önkormányzat úgy döntött, 2006. július elsejével a Madách Imre Gimnázium működtetésével vállalt közoktatási feladatot átadja a fővárosi önkormányzatnak. Ugyanakkor a frissen felújított Barcsay utcai épületet megtartja magának. Az utóbb szándéknyilatkozatnak titulált határozat kibocsátásával egy időben a testület arról is döntött, hogy a következő tanévre a suli már nem hirdethet felvételit. Január elsejével elveszíti gazdálkodási önállóságát. Emellett a megürülő álláshelyeket is csupán a VII. kerületi polgármester engedélyével lehet betölteni.

Mint lapunk a helyi önkormányzatnál megtudta, e gondolat állítólag nem új. Több mint fél évtizede szerepel a napirenden. A kerület első embere, Hunvald György pénzhiánnyal magyarázta a döntést. Szerinte az állami fejkvóta a működés költségeinek alig kétharmadát fedezte, míg a fennmaradó közel százmillió forintot a kerületnek kellett minden esztendőben állnia.

– Mindenkit derült égből érkező villámcsapásként ért a hír – mondta érdeklődésünkre Szirtes Lili tizenegyedik osztályos tanuló. A fiatal lány Geiger Bettinával, Pathó Zsófival és Tamics Dórával együtt osztogatott a 125. éves évfordulóra emlékeztető szórólapot az iskola előtt. A hölgyek elmondták, korábban még elszórt híreket sem hallottak a témáról. Annak ellenére, hogy a közoktatási törvény értelmében minden, az iskolákat érintő átszervezés előtt tantestületi, szülői és diákönkormányzati egyeztetést kell tartani. – Amúgy egyikünk sem szívesen menne máshová – tették hozzá búcsúzóul a diákok.

– Harminc éve érettségiztem itt, és ma a lányom is ide jár – mutat büszkén a sok vihart látott épületre dr. Kőhidai László, a Semmelweis egyetem profeszszora. Aki egyben azt is hozzátette, nagyon megdöbbentette a hír, miszerint lehet, hogy el kell költöznie a tanintézménynek. – Amikor elkezdték felújítani, tudták, hogy egy iskoláról van szó. Azaz elvárható lenne a kerület vezetésétől, hogy felelősen gondolja át, mibe vágja a fejszéjét – fűzi hozzá kéretlenül Kiss András mérnök, aki ugyancsak itt érettségizett egykor.

– A bezárás egyébként 1944-ben sem merült föl, pedig akkor vészesebb idők jártak, mint ma – von történelmi párhuzamot Nagy Jolán, egykori tanuló. Megtudtuk, akkor elsősorban az üldözöttek gyerekei jártak ide. – Mindössze két napja tudtam meg, miről van szó – eleveníti föl Schiffer János. Majd a több száz diák, tanár és szülő előtt hozzátette, nagyon rossz döntésnek tartja, hogy annak idején a középfokú oktatás nem került egységesen a főváros kezébe.

– Legyen vége a rémálomnak, fogjunk össze, tegyünk együtt a sikerért! – hangoztatta Hunvald György, Erzsébetváros első embere az átadáson. Mire a körülöttünk álló diákok csak annyit mondtak, a polgármester úr ne utólag okoskodjon…

Másfél milliárd forintba került a felújítás

A tizenegy évig tartó munkák során másfél milliárd forintot fordítottak a rekonstrukcióra, melyből hatszázmillió forintot hitelből fedeztek. E pénzből beépült a tetőtér, átalakult a pinceszint, az összes terem és a folyosók, valamint kicseréltek minden nyílászárót. Amennyiben a kerület nem oktatási intézményt üzemeltetne benne, úgy azonnal vissza kellene fizetnie a teljes hitelösszeget. A tegnap bejelentett százéves bérletről nem sikerült részleteket megtudnunk. Azaz egyelőre homályos, milyen anyagi feltételek mentén vette át a városháza a Madáchot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!