Hírek

2005.09.29. 00:00

Népirtások évszázada

Ma kezdik vetíteni a Hotel Ruanda című angol filmet, amelyet külföldön az afrikai Schindler listájaként emlegetnek. Ebből az alkalmából Budapestre látogatott Ruanda nemzeti hőse, Paul Rusesabagina, aki 1268 honfitársa életét mentette meg.

T. Sz.

Az 1994-es ruandai népirtás során három hónap leforgása alatt egymillió tuszit és mérsékelt hutut mészároltak le a hutu szélsőségesek, nem kímélve öregeket, asszonyokat és gyerekeket sem. Noha már négy évtizede érvényben volt a népirtás megelőzéséről és büntetéséről szóló nemzetközi egyezmény, az ENSZ biztonsági tanácsa – főként az USA és

Az ENSZ biztonsági tanácsa nem nyilvánította népirtásnak a ruandai borzalmat.

Anglia ellenállása miatt – eleinte nem nyilvánította népirtásnak a ruandai borzalmat. A Nyugat tehát ölbe tett kézzel tűrte a tömegmészárlást.

A Hotel Ruanda című nagyjátékfilm az angol Terry George rendezésében hűen mutatja be a rettenetes ruandai eseményeket. A film hitelességét maga Paul Rusesabagina garantálja, mivel tanácsadóként vett részt a film készítésében. Az őt alakító Don Cheadle amerikai színészt Oscar-díjra jelölték, akárcsak az egyik színésznőt, Sophie Okonedót és magát a forgatókönyvet, amelyet Keir Pearson és Terry George közösen írt. A magyarországi bemutató alkalmából a napokban Budapesten járt Paul Rusesabagina, aki ma Belgiumban él önkéntes száműzetésben feleségével és gyermekeivel. Hőstetteiről a következőket mondta a Puskin moziban összegyűlteknek:

– Nem tekintem magam se különleges embernek, még kevésbé hősnek, csupán végig az maradtam, aki voltam: szállodaigazgató. Még azt is túlzásnak tartom, hogy megmentettem másokat, inkább úgy mondanám: segítettem nekik. Örülök, hogy a film mellőzi a hollywoodi megoldásokat, tetszik a viszszafogottsága, bár hozzátehetem, a valóság sokkal brutálisabb volt. A megbékélés alapja az igazságszolgáltatás, ám ez Ruandában teljes kudarcba fulladt. A több mint százezer bűnös elítélésére egy egész évszázad sem lenne elegendő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!