Hírek

2005.09.02. 00:00

Postásnak áll a Hegylakó

Metamorfózis című fantasyjét szeptember 5-étől kezdi forgatni Budapesten Hódi Jenő, a főszerepben Christopher Lamberttel. Ám Lambert egy nagy meglepetést is tartogat a magyaroknak.

Tornai Szabolcs

[caption id="" align="alignleft" width="300"] A Metamorfózis főgonosza, Christopher Lambert a film sajtótájékoztatóján még remekül látszik a tükörben. Ha átvedlik Thurzóvá, a filmbéli vámpírrá, már nem dicsekedhet tükörképpel.
[/caption]Úgyszólván budapesti lakos lett Christopher Lambert, hiszen szinte egy időben három filmet forgat hazánkban. Sokan tudják, hogy a mexikói–amerikai Adrian Rudomin Fóton készíti kosztümös thrillerét, A harag napját, amelyben a spanyolországi zsidókat legyilkoló inkvizítorok után nyomozó Ruy de Mendozát Christopher Lambert alakítja. Szeptember 5-étől kezdi forgatni Hódi Jenő vámpíros fantasyjét, a Metamorfózist, melynek főszerepére Los Angelesben sikerült megnyernie Lambertet. A harmadik film, amelyet idehaza forgatnak Lambert főszereplésével, egy akcióthriller az orosz maffiáról, az Alpha Numeric, amelyben partnere lesz Val Kilmer és Winona Ryder.

A Metamorfózis egy fiatal történész és egy gyönyörű vámpírlány fordulatokkal teli története. A középkori, misztikus rémmese középpontjában a főgonosz, Constantine Thurzo áll, akit aligha tudna jobban eljátszani más, mint a huncut tekintetű és mosolyú Christopher Lambert. – Elsősorban azért vállaltam el a szerepet, mert a forgatókönyv remekül meg van írva – mondta el a Reggelnek a színész. – Közismert, hogy mindig is vonzódtam a fantasy világához. Szeretek álmodozni, és az olyan filmek tetszenek, amelyek eltávolodnak a mindennapi valóságtól, a hétköznapoktól.

Ki ne emlékezne a Hegylakó-sorozat Connor MacLeodjára?! Vagy Lambert első nagy sikerére, a Tarzan, a majmok urára 1984-ből. És persze számos más misztikus kalandfilmre, amelyekben a francia híresség mintegy élő védjegyként nyújtott emlékezeteset. A Lambert-rajongókban azonban felvetődhet a kérdés, hogy a színész valódi személyisége elfedésére vagy éppen kibontakoztatására vállal kalandfilmekben szerepet. – Bármennyire is a fantázia világából nőnek ki, a szerepeimbe mindig beleadom a személyiségem egy vagy több oldalát. De különösen a bennem megbúvó kisördögöt szeretem kidomborítani. Hol erősebben, hol gyengébben. A lényeg, hogy meglegyen a kellő egyensúly. A tömény gonoszság lágysággal, főként humorral párosuljon. A Metamorfózis Constantine Thurzójában is az tetszik, hogy bár valóban gonosz, közben remek humorérzékkel van megáldva. Megvan a hatalma hozzá, hogy bűnre csábítsa az embereket, az orruknál fogva vezesse őket, játszadozzon velük. De közben képes viccet csinálni az egészből. A Metamorfózis főgonoszát ez a mókás, humoros oldala teszi elfogadhatóvá számomra és valószínűleg a közönség számára is.

Luc Besson francia rendező kultikus tiszteletnek örvendő filmje, a Metró ugyan a valóságban játszódik, de főszereplőjében szintén ez az egészséges egyensúly fedezhető fel, amely Lambert vesszőparipája. Az 1985-ös film végső nagyjelenetében Fred, a párizsi metró görkorcsolyás réme nevetve leheli ki lelkét a peron kövezetén.

A Metamorfózis összesen öt hétig forog, ebből két és fél héten át Budapesten, többek közt a Károlyi-palotában és a Kiscelli Múzeumban. A többi helyszínt Ausztriában és Németországban szemelte ki a stáb. A gyönyörű vámpírlányt egy román származású, de Amerikában élő, frissen felfedezett tehetség, Irena A. Hoffmann játssza. A filmben természetesen magyar színészek is szerepelnek. Kováts Adél a vámpírlány édesanyját, Báthory Erzsébetet játssza, Kern András egy szerzetest, Koncz Gábor Thurzo grófot, Szabó Győző egy papot, Ganxsta Zolee pedig egy marcona bűnözőt alakít. A film zenéjét Presser Gábor szerzi. A Metamorfózis bemutatója Cannes-ban lesz jövő tavasszal.

A meglepetés pedig, amelyet Christopher Lambert és a harminc éve Amerikában élő Hódi Jenő tartogat a magyar közönségnek: a jövő ősszel elkészül Örkény István halhatatlan művének, a Tótéknak az újabb filmváltozata. A forgatókönyvet Hódi Jenő írta Örkény István özvegye, Radnóti Zsuzsa közreműködésével, aki egyúttal a film dramaturgja is lesz. És ami a fő: Christopher Lambert örömmel igent mondott a postás szerepére!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!