Hírek

2005.09.08. 00:00

Tiltólistán Amerika

A hurrikán a magyarok utazásait is elsodorta az Egyesült Államok déli államaiba. Most jár először vissza a pénz. Még körülbelül 15 embert keresnek Magyarországról.

Bak Mihály

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Apósa megsemmisült háza mellett az épségben maradt javakat keresi a Mississippi állambeli Waveland városban A. J. Grotsma
[/caption]Afganisztán, Burundi, Irak, Haiti társaságában az utazásra nem javasolt országok közé került az Egyesült Államok hurrikán sújtotta három déli állama. A Külügyminisztérium besorolása azt jelenti, hogy aki a Louisiana, Mississippi és Alabama területére tervezett úttól eláll, az a kifizetett vételárat maradéktalanul visszakapja. Tegnap ilyennel nem találkoztunk, egy utazási irodában arról számoltak be, hogy hárman mondták le a New Orleansba vett repülőjegyüket. A Malévnál arról tájékoztatták lapunkat, hogy eddig nem volt visszamondásuk. A New York-i magyar főkonzulátuson érdeklődésünkre elmondták, hogy e három államba nem jellemző a magyar turizmus, a legközelebbi kedvelt térség Florida.

A kormány áprilisban módosította az utazásszervezésről szóló kormányrendeletet, amelyben a Külügyminisztérium kockázati besorolásától tette függővé az utazási költségek viszszaadását. Amely országok, térségek a nem javasolt kategóriába kerülnek, azok esetében kötelező a kártalanítás. (Nem került ebbe a csoportba Egyiptom, ahol külföldiek által látogatott üdülőhelyeken hajtottak végre robbantásos merényleteket nyáron. Ilyenkor az irodán múlik, hogy az utas kap-e csereutat vagy – ha visszamondja az utazást – az általános lemondási szabályok alapján csökkentett összegű visszatérítésben részesül-e.)

Ilyen szabály az országok többségében nincs. Az EU-ban még Svédország kormánya minősíthet nem ajánlottnak országokat, esetleg tilthat is meg utazást valahová úgy, hogy annak következménye a kötelező kártalanítás. Más államokban az utazási tilalom nem tartalmaz ilyen előírást – tudtuk meg Salamon András utazási jogásztól. (Tartalmában hasonló az amerikai gyakorlat, az ottani külügyminisztérium tiltása azonban nagyon erősen politikai indokú. Például nem sokkal ezelőttig fennállt a kiutazási tilalom Kubába és Líbiába. Sőt ez kiterjedt a líbiai érdekeltségű cégekre is. Így a hazánkban is jelen lévő egyik szállodaláncban szerzett líbiai tulajdon miatt az amerikai állampolgárokat eltanácsolták annak hoteljeitől, bárhol is legyenek azok.)

A magyarok utazása azért sem ajánlott a három amerikai államba, mert az ottani hatóságok be sem engednek senkit az elzárt területekre. Jelenleg a kapcsolattartás is alig megoldott: sem a telefonszolgáltatás, sem az áramellátás nem állt helyre, s nincs internet sem. Emiatt elég nehézkesen halad az eltűnt személyek felkutatása. Tegnap egy magyar állampolgár és 12-15 magyar származású amerikai állampolgár hollétéről nem tudtak semmit a Külügyminisztériumban.

Most még az is tisztázatlan, hogy mire számítsanak azok, akiknek a katasztrófa miatti utazáshalasztás idején lejár az amerikai vízumuk. A Külügyminisztériumban semmit sem tudtak erről mondani. A New York-i főkonzulátuson arról számoltak be, hogy nincs nemzetközi szabály erre, az Egyesült Államok kapcsán pedig ez az első ehhez hasonló eset. Úgy vélik, hogy az amerikaiak a következő napokban fogják mérlegelni, mit tesznek. A konzulátuson bíznak abban, hogy rugalmas lesz az eljárás, és automatikusan megadják a hosszabbítást. A budapesti amerikai konzulátus vízuminformációs telefonszáma tegnap felhívhatatlannak bizonyult.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!