Hírek

2005.09.10. 00:00

Újabb lakóparkbotrány

Feljönne a talajvíz, nem lenne elég parkolóhely, megnőne a zajszint és a levegőszennyezés, ha felépülne az új lakópark a Tétényi és az Andor úton. Ebben a hatóság és az ott élők is egyetértenek.

Tóth Tímea

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Seres Zoltán attól tart, hogy a jövőben egy csaknem húszméteres tömbházat kell néznie a zöldövezeti háza kertjéből. Tiltakozik a lakópark ellen.
[/caption]Újabb lakóparkbotrány robbant ki Újbudán. A XI. kerületi önkormányzat és a helyi zöldövezet lakói által is kifogásolt albertfalvai Tölgyes Lakópark után most az Andor utcában és a Tétényi úton készülnek felhúzni egy-egy százlakásos épületet. A beruházó Tétényi Project Development Ingatlanforgalmazó és Szolgáltató Kft.-nek elvi engedélye van az építkezésre. Az érintett két utca lakói azonban tiltakoznak. Attól tartanak, hogy családi házaik beszorulnak két hatalmas tömbház közé. – Ez egy kertvárosias környék, ahol legfeljebb háromszintes épületek vannak. Az új házakat mégis ötszintesre tervezték. Legalább öt és fél méterrel magasabbra, mint a kerületben engedélyezett 10,5 méteres épületmagasság – magyarázza indulatosan Seres Zoltán, akinek kerítésétől néhány méterre helyezkedne el az új komplexum.
Ha felépül, eltakarja a napot, ezzel veszélyeztetve a ház, szakmai szóval benapozását. Ellehetetlenülne a parkolás a környéken, annak ellenére, hogy a lakóparkokhoz száz férőhelyes mélygarázst is terveznek. Ez azonban nem biztosítana elegendő helyet az összesen 186 lakás tulajdonosának. Ráadásul a jelentős gépkocsiforgalom légszennyezést és környezetállapot-romlást okozna. De ezek a lehetséges következmények eltörpülnek a valós veszélyforrások mellett.

– Legjobban a talajvíztől félünk. Ez egy lápos, mocsaras terület volt régen – mutat körbe Seres Zoltán. – Amikor építettük a pincét, három méter mélyre ástunk le. Már akkor feljött a talajvíz, de sikerült leszigetelnünk. A mélygarázshoz azonban legalább hat-nyolc méter mélyre le kell menniük. El fogja önteni  a víz az egész utcát. Ha végeztek volna talajmechanikai vizsgálatokat, kiderült volna, hogy nem megfelelők a terület adottságai. Itt azonban egyszer sem fúrtak. Hallottam volna, hiszen le van betonozva az egész terület – bosszankodik a vállalkozó.

A leendő lakópark helyén üres raktárak állnak, a Budapiért Kft. tárolta itt egykor az árukészletét. Az ingatlant februárban vásárolta meg a Tétényi Project Development Kft. 470 millió forintért. És bár a lakópark tervei már megvannak, a szakhatóságok véleményét még nem kérte ki a beruházó. Talán nem véletlenül. A Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség ellenzi az építkezést. „A XI. kerület Andor utca 24–28. szám alatti százlakásos lakóház építéséhez nem járulok hozzá. Indoklás: a tervezett épület lakásainak védendő homlokzatát érő környezeti zaj- és rezgésterhelés túllépi a határértéket. Az Andor utca tervezett bővítése után tíz decibellel.” Ez a felügyelőség állásfoglalásában olvasható. Nyolc utcabeli ezen felbátorodva összefogott, és megfellebbezték mindkét épület elvi építési engedélyét a Fővárosi Közigazgatási Hivatalnál. Ők elutasították a beadványt azzal az indokkal, hogy a tervdokumentáció szerint a beépítés paraméterei (így a felszín alatti beépítettség és az építménymagasság) megfelelnek a vonatkozó rendeleteknek. A határozat következő oldalán azonban már azzal cáfolják a lakók által felkért igazságügyi szakértő kifogásait, hogy a „tervdokumentációból nem állapíthatók meg a leendő épület adatai”.

Minderről a beruházó céget is szerettük volna megkérdezni, de a bejelentett telephelyükön nincs elérhetőségük. Sőt, sehol az országban nem rendelkeznek nyilvános telefonszámmal, ahol el tudtuk volna érni őket.

A cég mindent megígért

A Tétényi Projekt Development Kft. korábban azt nyilatkozta, hogy nem nő majd a zaj a területen, mert a tervezett mélygarázs miatt kevesebb autó lesz az utcán. Sőt, még a régi lakók is vásárolhatnak parkolóhelyet. A lehetséges levegőszenynyezésre válaszul azt mondták, hogy egy gépészeti rendszer segítségével oldják meg a szenynyezett levegő eltávolítását a tetőn keresztül. A cég szerint az új házak nemhogy rontják, hanem növelik az utcabeli ingatlanok értékét. A beruházó szerint minden körülményt szem előtt tartva jártak el a lakópark tervezésénél.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!