Hírek

2005.09.02. 00:00

Unalomba fulladt az ülés

Az augusztusi közgyűlés legnagyobb vitáját nem a központi régió jövője, a kórházi létszámleépítés vagy a drága digitális térkép váltotta ki. Hanem az öltözködési illem.

Zsidai Péter

[caption id="" align="alignleft" width="300"] A jelek szerint Atkári János főpolgármester-helyettes unatkozott a tegnapi közgyűlésen. Talán azért, mert nem fogadták el előterjesztését.
[/caption]Két hőse volt az augusztusi fővárosi közgyűlésnek, akik ráadásul druszák: Tóthfalusi György (SZDSZ) és Mitnyan György (Fidesz). Mindketten bátor tettet hajtottak végre, és mindketten elbukták küzdelmüket. Csak másképpen. Tóthfalusi nem sokkal a szerdai ülésnap zárása előtt, a huszadik napirendi pont után a helyszínen terjesztette be javaslatát, hogy azt harmincadikként tárgyalják. Ebben az volt, hogy a főváros módosítsa közterület-használati rendeletét. Méghozzá úgy, hogy jogot adjon a fővárosnak a díj beszedése helyett ellenszolgáltatást kérni. Szerinte azért van erre szükség, mert az üzleti élet megkívánja a rugalmasabb hozzáállást a szerződések megkötésekor. Azt a liberális képviselő nem részletezte, milyen esetekben, pontosan milyen ellenszolgáltatásokra gondol. Az ellenzékben jókora hangzavar támadt, miután elolvasták a javaslatot. A közgyűlés másnap délelőtt tárgyalt róla. Különösen az MDF támadta, de Atkári János is kijelentette, ha valaki elfogadja, az a korrupcióra szavaz. A vita végén Tóthfalusi visszavonta javaslatát, amelyet egyébként még semelyik bizottság nem látott.

Mitnyan György viszont kiválóan állta az öltözködési előírás miatt rázúduló bírálatokat. Mindegyiket derekasan megválaszolta. Gy. Németh Erzsébet (MSZP) Mitnyan XII. kerületi polgármesteri hivatalából származó mini protokoll-előírásból idézett. Ez többek között nem javasolja, hogy a hölgyek Madonnához hasonlóan lefésüljék a frizurájukat. Mitnyan kétségbe vonta az irat hitelességét, megkérdezte a szocialista frakcióvezetőtől, ki írta alá. Gy. Németh Erzsébet nem közölte. A képviselők végül 41-11 arányban nem hagyták jóvá, hogy Demszky Gábor hatvan napon belül öltözködési ajánlást készítsen a közgyűlés tagjai számára. A főpolgármester még a szavazás előtt közölte, nem fog ilyet készíttetni közpénzen. Többek között azért, mert Mitnyan György elképzelése már eddig is sokat ártott Budapest tekintélyének. Az előterjesztésről kialakult terjedelmes vita után a politikusok immár nem érvelhetnek azzal, hogy a médiát csak a komolytalan dolgok foglalkoztatják.

A közgyűlés szerdán és csütörtökön sem vette napirendre Atkári János határozati javaslatát. A főpolgármester-helyettes a pénzügyi és a jogi bizottságot szerette volna felkérni, hogy vizsgálja ki az útfelújítások PR-millióinak elköltését. Az ingatlanjaik értékvesztése miatt tiltakozó Andor utcai lakók a várakozásoknak megfelelően megjelentek a közgyűlésen. Csakhogy a kártalanításukra vonatkozó Fidesz-javaslatot nem vették napirendjükre a képviselők. Így aztán szót sem kaphattak. Demszky Gábor röviden közölte velük: ő is a megegyezés híve, amit bízzanak a bíróságra.

Budapest segíteni fog és milliárdokat pályáztat

A Fidesz javaslatára a közgyűlés felkérte a főpolgármestert, hogy vegye fel a kapcsolatot Székelyudvarhely polgármesterével. Azért, hogy megbeszéljék a fővárosi segítség módját és tartalmát az újjáépítésben. A közgyűlés azt is elfogadta, hogy a főváros városépítészeti ötletpályázatot írjon ki, amelyre 68 millió forintot költ. Arról is döntöttek, hogy az óbudai gázgyár kármentesítéséhez hárommilliárd forintra pályázzanak.

az öltözködési illem. Zsidai Péter Budapest segíteni fog és milliárdokat pályáztat A Fidesz javaslatára a közgyűlés felkérte a főpolgármestert, hogy vegye fel a kapcsolatot Székelyudvarhely polgármesterével. Azért, hogy megbeszéljék a fővárosi segítség módját és tartalmát az újjáépítésben. A közgyűlés azt is elfogadta, hogy a főváros városépítészeti ötletpályázatot írjon ki, amelyre 68 millió forintot költ. Arról is döntöttek, hogy az óbudai gázgyár kármentesítéséhez hárommilliárd forintra pályázzanak. A jelek szerint Atkári János főpolgármester-helyettes unatkozott a tegnapi közgyűlésen. Talán azért, mert nem fogadták el előterjesztését. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!