Hírek

2005.09.16. 00:00

Választási eszközzé vált Ankara felvétele az EU-ba

Roland Koch hesseni miniszterelnök (CDU) azt vetette Gerhard Schröder kancellár (SPD) szemére, hogy választási célokra használja fel a török származású választópolgárokat. „A kancellár visszaél az egykori török állampolgárok érzelmeivel korábbi hazájuk iránt, s ezzel megnehezíti a beilleszkedésüket” – nyiltakozta Koch.

Gyulay Zoltán

A miniszterelnök a kancellárnak a Hürriyet nevű török újságnál tett látogatására célzott, amit Schröder Törökország EU-felvételének támogatására tett. Az ellenzéki CDU ellenzi Ankara teljes jogú EU-tagságát, s ehhez a véleményéhez a pártelnök Angela Merkel váratlan támogatóra talált Helmut Schmidt (SPD) korábbi német kancellár személyében, aki ugyancsak bírálja szilárd álláspontja miatt párttársát és utódát, Schrödert. Németország első női kancellárjelöltjét támogatásáról biztosította a Bundesratban helyet foglaló tizenegy konzervatív miniszterelnök is.

A Zöldek listavezetője, Joschka Fischer az egy helyben topogó közvélemény-kutatási adatok ellenére is kitart pártja választási céljai mellett. „A szavazatok remélt 8,6 százaléka, akárcsak az előző választásokon, elérhető” – jelentette ki a külügyminiszter. A pártnak most „szilárdnak kell mutatkoznia, és nem belemenni semmilyen találgatásba” – tette hozzá. A legutóbbi felmérések szerint a Zöldek hét százaléknál tanyáznak. Fischer erőteljesen ellenzi a konzervatív pártok energiapolitikáját, amelyet „visszatérés az atomhoz” jelzővel látott el.

Bár a fekete-sárga pártszövetség többsége kissé bizonytalannak látszik, a bajor CSU (a CDU testvérpártja) változatlanul elutasítja a nagykoalíció lehetőségét a szociáldemokratákkal. „Az SPD túl széttöredezett, hogy az uniópártok számára a kormányzásban partnerként szóba jöhessen” – közölte Berlinben Markus Söder, a CSU főtitkára. A választási küzdelem véghajrájában az uniópártok folytatni kívánják a vitát Törökország felvételéről az Európai Unióba. A kérdést azonban a konzervatívok két adószakértőjének, Paul Kirchhofnak és Fiedrich Merznek jövendőbeli szerepéről Markus Söder még korainak nevezte.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!