Hírek

2005.09.13. 00:00

Várkert Bazár: elnapolva

Már másodszor halasztották el a Várkert Bazár felújításáról szóló szerződés jóváhagyását a Budai Várgondnokság Kht. és a Foundation Kft. között.

Kiss Gergely

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Ilyen lesz, ha egyszer elkészül a Várkert Bazár főhomlokzata. Egyelőre azonban az önkormányzat és a befektető vitájáról szól a történet.
[/caption]A Várkert Bazár sorsa hosszú évek óta példázza, hogy a döntéshozók nem mindig a megfelelő módon vigyáznak az örökségünkre. Az Ybl Miklós tervei szerint 1878–1884 között emelt épületegyüttes méltatlanul elhanyagolt állapotban pusztul a Duna-parton. Évek óta húzódik a kiemelt műemlék rendbetétele. Felújítására és hasznosítására 2002-ben kezelője, a Budai Várgondnokság Kht. írt ki pályázatot, amelyet a külföldi tulajdonú Foundation Kft. nyert meg. A munkálatok azonban a mai napig nem kezdődtek meg. A kht. taggyűlése tegnap másodszor halasztotta el jóváhagyását az előkészített szerződés megkötésére. – A tárgyalások jelenlegi szakaszában nem támogatom a papírok aláírását – mondta a Reggelnek Nagy Gábor Tamás I. kerületi polgármester. – Az önkormányzat képviselő-testülete a hónap végén szeretné részletesen megtárgyalni a Foundation terveit, ugyanis még nem világos, mi lesz a tervezett beruházás következménye. Egyet biztosan nem szeretnénk, hogy a Várkert Bazár plazaként üzemeljen.

Tény, hogy a Foundation Kft. elképzelései között kereskedelmi funkciók is szerepelnek. A föld alá üzleteket, konferenciatermet, éttermeket, kávézókat és egy mélygarázst építenének. A cég korábban a beépíthetőség mértékét is megnövelte volna. A szerződés aláírása emiatt maradt el először. Most a módosított változatra mondtak volna igent, amelyet a polgármester szerint még nem tárgyaltak meg alaposan az érintettek. Az I. kerületnek ugyanakkor nincs vétójoga, miután csak tizenkét százalék tulajdonnal rendelkezik a várgondnokság kht.-ban, a többségi tulajdonos a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma.

– Egy kulturális szórakoztatóközpontot szeretnénk kialakítani – mondta lapunknak Balog Éva, a Foundation Kft. igazgatóságának asszisztense. – Mindezt úgy, hogy a munkálatok végeztével kizárólag a helyreállított műemlék látszik majd. A tizenhárommilliárdos beruházás keretében az üzlethelyiségeket a föld alatt helyeznék el. Ybl Miklós épületegyüttesében művészeti galéria kapna helyet, ahol többek között hazai és nemzetközi alkotásokat mutatnának be. A teraszon egy kávézó üzemelne, a hegyoldalban pedig egy mélygarázs. Az utóbbival kapcsolatban Nagy Gábor Tamás polgármester ellenérzéseket fogalmazott meg. Szerinte a garázs túl nagy, ugyanis azt még a nagyobb beépítést igénylő változathoz tervezték.

A Várkert Bazár körül nem csak a fentiek miatt alakult ki feszültség az elmúlt időszakban. Felmerült, hogy az épület kikerül a műemlékvédelem alól, ami a Foundation Kft.-nek sem lett volna ellenére. Miután azonban sajtónyilvánosságot kapott az ügy, lekerült a napirendről az elképzelés. A Várkert így védelem alatt marad, ám a felújítás elkezdése még kérdéses. A Foundation Kft. a döntés halasztása után még lapzártánkkor is tárgyalást folytatott a Budai Várgondnokság Kht.-val. Így minden bizonnyal ez lehet az oka, hogy Szamkó Katalin, a kht. ügyvezető igazgatója többszöri megkeresésünkre sem volt elérhető.

A világörökség része a Duna-part és a kert

Az 1884-ben emelt Várkert Bazár a budai Duna-part meghatározó épületegyüttese. A második világháború alatt súlyos károkat szenvedett. Az 1960-as években részlegesen felújították, majd az 1970-es években itt működött az Ifjúsági Park. A fiatalok találkozóhelye 1981-ben zárt be. Azóta folyamatosan pusztul. A Várkert kiemelt műemlék, a világörökség része. 2000-ben került a Budai Várgondnokság Kht. kezelésébe. A mostani elképzelések szerint a Foundation Kft. ingyenes haszonélvezeti jogot kap hatvan évre, utána pedig bérleti díj ellenében üzemeltetheti tovább a saját költségén felújított épületegyüttest.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!