Hírek

2005.09.23. 00:00

Zsarol a köztelevízió elnöke

Toót H. Zsolt

Ijesztőnek vélt kilátásokkal fenyegette meg a tévénézőket Rudi Zoltán, az MTV elnöke. Attól tart, októbertől olyan szerződéseket is kénytelen lesz megkötni, amelyek fedezet nélküli kötelezettségvállalásokká, s így akár bűncselekményekké is válhatnak. Zárolt költségvetési pénzeket hiányol – s áttételesen bizony követel is. S nem akármilyen borzalmat ígér, amikor riadót kiált. Azt mondja, ha nem jut hozzá az állami juttatásokhoz, az MTV adásidejének csökkentésére, s egyes műsorok leállítására kényszerülhet. A képet persze rögtön árnyalja az a kitétele, amely szerint elsőként a legdrágább és a legkevésbé közszolgálati műsorokat állítaná le, mert a tájékoztató műsoraikat, mint hangsúlyozza, „utolsó csepp vérükig” védelmezni fogják.

Lássuk be: a magát vérlázító rémlátomásokba hajszoló tévéelnök zsarolási potenciálja meglehetősen csekély. Különösen azért, mert elismeri, a Magyar Televíziónak igenis vannak műsorai, amelyek drágák és egyáltalán nem közszolgálatiak. Sajnos egyet kell értenünk vele: vannak műsorok a közszolgálati televízióban, amelyek mély önazonossági zavarról árulkodnak, s olyan leírhatatlanul giccsesek, hogy a kereskedelmi tévék rongyrázó hajcihőin edzett szemek számára is eltúlzottnak tűnnek. Miről is beszél hát Rudi Zoltán? Nem az lett volna a helyes, hogy mielőtt szétkiabálja vitathatóan megrázó erejű panaszait, eleve megszünteti ezeket a műsorait?

Meg kell nyugtatnunk a felindult Rudi Zoltánt: ha csak ennyi a gondja és baja, ezzel még senkit sem indít meg. Jó, csökkentse az adásidőt. Jó, szüntesse meg a drága és közszolgálatinak aligha csúfolható műsorokat. A világ rendben megy majd tovább ezek után is. Vérének hullatásától pedig kíméljen meg bennünket. Ha nem tudná, hát eláruljuk neki: aki vérbő szórakozásra vágyik, az úgysem az ő programjait nézi.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!