Hírek

2005.11.29. 14:56

A Vatikán nem díjazza a másságot

Hivatalosan is közzétette a Vatikán azt a pápai rendeletet, amellyel ki kívánják rekeszteni a homoszexuálisokat a szerzetesrendekből és a papneveldékből.

F. K.

A sajtó által már egy héttel ezelőtt megszellőztetett utasítás messze a katolikus egyházon túlnyúló heves vitát váltott ki. A XVI. Benedek pápa által még augusztus 31-én jóváhagyott rendelet értelmében az egyház „nem fogadhat be a papneveldékbe és a szerzetesrendekbe olyanokat, akik aktív homoszexuális életet élnek, mélyen gyökerező homoszexuális hajlamokat mutatnak, vagy támogatják az úgynevezett meleg kultúrát”. Az utasítás ugyanakkor lehetővé teszi azoknak a jelölteknek a pappá szentelését, akik bizonyítani tudják, hogy előzőleg legalább három éven át legyűrték homoszexuális vonzalmukat, és nem tartottak fenn nemi kapcsolatot.

Az új szabályozás drámai visszaesést hozhat a hivatást gyakorlók számában. Az utasítás ellenzői szerint a dokumentum szellemében nagy visszalépést jelent a korábbi, a katolikus egyház liberalizálását célzó folyamatokkal. jogvédő szervezetek azt is felróják a Vatikánnak, hogy utasítása betegségként kezeli az egyneműek vonzalmát. Szakértők szerint a homoszexuálisok aránya a katolikus egyház papjai közt elérheti a 10 százalékot, de egyes területeken, mint az Egyesült Államokban a 25 százalékot is meghaladja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!