Hírek

2005.11.02. 00:00

Aláírták a szerződést a koreai Hankookkal

A pár napja bejelentett összeget hétmilliárddal megfejelve, 132 milliárd forint értékben épít gumiabroncsgyártó üzemet Magyarországon a Hankook. A dél-koreai óriás Dunaújvárosban húzza fel gyárát a hétfőn aláírt szerződés alapján.

B. M.

A pár napja bejelentett összeget hétmilliárddal megfejelve, 132 milliárd forint értékben épít gumiabroncsgyártó üzemet Magyarországon a Hankook. A dél-koreai óriás Dunaújvárosban húzza fel gyárát a hétfőn aláírt szerződés alapján. Az 1500 főnek munkát adó üzem 2010-re épül fel teljesen, de már 2007-ben elkezdi működését. (A világ hetedik autógumi-gyártójának most 4400 alkalmazottja van.)
Kóka János gazdasági miniszter a szerződés aláírását bejelentő sajtótájékoztatóján sem árulta el, Magyarország mekkora összeggel járul hozzá a beruházáshoz. Hazánk Szlovákiától halászta el ugyan az üzletet, de szomszédunk végül visszavonta ajánlatát. Ez százmillió euró (25 milliárd forint) volt. Magyarország uniós tagként közvetlenül nem járulhat hozzá beruházáshoz. Foglalkoztatási, szakképzési támogatást, kedvezményt nyújthat. Kóka korábban elmondta: hazánk nem száll be a szubvenciós versenybe. Sőt legutóbbi tárgyalásukon Kóka János éppenséggel csökkentette is a kormány ajánlatának értékét. Iparági becslések szerint ez így tízmilliárd forint körüli összegű. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!