Hírek

2005.11.02. 00:00

Halottak a börtönlázadásban

Kirgízia egy sor büntetés-végrehajtási intézetében fellázadtak a rabok. A kivonuló kommandósok és az elítéltek között tűzpárbajra került sor; kedden állítólag több mint húsz rab halt meg a rendfenntartók golyóitól.

Csák E.

Egy Biskek környéki börtöntelepen megsebesült és meghalt Kapa Mukejev, a kirgíziai büntetés-végrehajtási főigazgatóság parancsoka is. A helyzetet bonyolítja, hogy a telepek némelyikét körülvették az elítéltek hozzátartozói, s az egyik körletben a rabok éhségsztrájkba kezdtek. Összesen négy fegyintézetben tört ki összehangolt zendülés, amit a foglyok állítólag mobiltelefonon keresztül szerveztek meg. A Reuters úgy tudja: páncélos csapatszállító járművekkel megerősített egységeket is bevetettek a lázongók ellen. A hivatalos közlés szerint az elégedetlenséget az váltotta ki, hogy egy ismert alvilági vezért más börtönbe akartak helyezni. Ennek ellentmond, hogy lázadások már a múlt hónapban is voltak, és legalább egy börtönben a rabok most is azt követelték, hogy emberi jogi képviselők a helyszínen vizsgálják meg a foglyok életkörülményeit.

A kirgiz börtöntelepeken október 20-án különleges állapotot rendeltek el. A fegyőrök nem lépnek be a területre,  megszigorították az őrizetet. Az intézkedés előzménye az volt, hogy a 31. számú telepen megöltek egy parlamenti képviselőt, testőrét és helyi kísérőjét. Kedd esti jelentés szerint a belügyi erők ostrommal leverték a lázadást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!