Hírek

2005.11.04. 00:00

Kecskeméten folytatódik a harc

Hegyi Á.

November 12-én, szombaton Kecskeméten második állomásához érkezik az utcai harcosok országos bajnoksága. A két hónappal ezelőtt, Győrött megrendezett első felvonást többen is 2005 egyik legszínvonalasabb küzdősport- és harcművészeti eseményének minősítették.
Mint azt a csütörtökön tartott tájékoztatón Orlik Zoltán versenyigazgató elmondta, a nézők minél jobb kiszolgálása érdekében fontos az esemény showjellege, azonban a hangsúly a jövőben is a minél színvonalasabb küzdelmen lesz. Győrött két súlycsoportban, 80 kilogramm alatt, illetve fölött lehetett nevezni, mintegy húsz kemény legény lépett a kötelek közé, a közönség pedig láthatott mindent, ami egy szabad stílusú küzdelemben elvárható. A meccseket hol hatalmas kiütések, hol fojtások vagy karfeszítések döntötték el.
A küzdelmek színvonalára garanciát jelent a szakmai mentor, Si-fu Robert Lyons, shaolinkungfu-mester személye. A rövid szabályismertetés során kiderült, hogy más küzdősportokhoz hasonlóan az utcai harcos versenyeken is tilos a szemet, a torkot, a lágyékot, valamint a fejet hátulról támadni. Térdtechnikákat fogással együtt (vagyis az ellenfél fejét leszorítva) is lehet alkalmazni, a szintén engedélyezett könyöktechnika közben viszont tilos a lefogás. Ugyancsak a színvonal emelése érdekében mindkét súlycsoportban elindul a mester egy-egy tanítványa (november 5-éig egyébként bárki leadhatja nevezését, aki elég bátor). Az erőviszonyokat jellemzi, hogy Győrött a döntőben kikapott a Lyons-tanítvány. Ahogy a mester mondta, éppen az a szép a harcművészetekben, hogy a legtöbb esetben szinte lehetetlen előre megjósolni a küzdelem végkimenetelét.
Az idei sorozat lezárására 2006-ban, a budapesti döntőn kerül sor. Amíg a selejtezőkben súlycsoportonként 200 ezer forint a fődíj, addig a döntőben már milliós nagyságrendű pénzdíjat osztanak szét a helyezettek között.  n

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!