Hírek

2005.11.24. 14:19

Kötelező mellény a kerékpárosoknak

A kerékpárosokat érinti a leginkább az a jogszabály-tervezet, amelyről a napokban egyeztet a belügyi és a gazdasági tárca.

BAMA

Tavasszal kerülhet a parlament elé az a jogszabály-módosítási tervezet, amelyet a gazdasági és a belügyi tárca dolgoz ki. Az elképzelések szerint ebben számos szigorító javaslat szerepel. Többek között a közlekedésben a rendőri jelzés figyelmen kívül hagyásáért az eddig kiszabható harmincezer forintos bírságot a kétszeresére emelnék, de akár el is tilthatnák a sofőrt a vezetéstől. A tervek között szerepel az is, hogy a kerékpárosok ezentúl csak fényvisszaverővel ellátott mellényben és védősisakban szállhatnának fel kétkerekűikre.

[caption id="" align="alignright" width="290"] A kerékpárosok nem támogatnák a javaslatot – fotó: Kallus György
[/caption]„Nem támogatnánk egy ilyen javaslatot” – mondta lapunknak Környey Balázs, a Magyar Kerékpárosklub elnöke. Hozzátette: „nehezen tudom elképzelni, hogy egy 60-70 éves idős ember meg fogja venni három-négyezer forintos sisakot és hozzá a mellényt ahhoz, hogy elvihesse a gázpalackot a falu végére”. Környey szerint a baleseti statisztikát egy ilyen jellegű jogszabály-módosítás nem változtatná meg. „Hacsak úgy nem, hogy leszoktatná az embereket a kerékpározásról” – fogalmazott az elnök.

A Magyar Kerékpárosklub egyébként a napokban állított fel munkacsoportokat, hogy kidolgozzon egy javaslatot a tervezethez. Ebben elsősorban a KRESZ módosításához szólnának hozzá, például forgalomtechnikai, forgalomirányítási változtatásokra vonatkozó megállapításokat tesznek. A javaslataikat várhatóan januárban juttatják el a gazdasági tárca nemrég kinevezett kerékpárügyi miniszteri biztosához. Környey lapunknak azt mondta: szeretnék, ha a kötelező mellény- és sisakviselésre vonatkozó tervek nem kerülnének bele a módosítási tervezetbe.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!