Hírek

2005.11.02. 00:00

Megosztja a romákat az összefogás

„A cigányoknak össze kell fogniuk, és egyedül kell megméretniük magukat a jövő évi parlamenti választásokon” – Kolompár Orbán romavezető fenti kijelentése megosztja a cigány szervezeteket.

Szakács Á.

Kolompár kezdeményezése alapján a Magyarországi Cigány Szervezetek Fóruma (MCF) önállóan indul a 2006-os választásokon. A romavezető szerint azért van szükség az összefogásra, mert a parlamenti pártok nem tartották be azokat az ígéreteket, amelyeket a korábbi választások alkalmával tettek a cigányoknak. „Kolompár lépése nyílt beismerése annak, hogy az általa vezetett Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) nem képes arra, hogy ellássa a romák érdekképviseletét” – jegyezte meg a felvetésre Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke. „Az akció arra is rámutat, hogy az MSZP–SZDSZ- kormány most sem tartotta be a romák felé tett ígéreteit, így érthető, hogy Kolompár szabadulni akar a kényszerházasságból” – fejtette ki az amúgy fideszes parlamenti képviselő. Esélytelen ötletnek nevezte a kezdeményezést Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke is. A politikus szerint a romák többsége egy kulturált és demokratikus országban hisz, ahol nem etnikumok, hanem különböző értékek és érdekek ütköznek meg a politikai palettán. „Az OCÖ Farkas Flórián idején azt a látszatot keltette, hogy sok ember áll mögötte, de kiderült, hogy ez nincs így. Mára az is kiderült, hogy a pártok nem szívesen látják soraikban a besurranó kisvajdákat” – fejtette ki Horváth Aladár.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!