Hírek

2005.11.25. 00:00

Munkanélküliek rohama

Országosan 308 ezer munkanélkülit tartanak nyilván, míg a munkaügyi hivatalokban csak 45 ezer állást kínálnak. Mégis érdemes regisztráltatnia magát annak, akinek nincs munkája.

Tóth Marcella

Idén augusztus–októberben 7,3 százalékra nőtt a munkanélküliségi ráta a tavalyi hasonló időszakban mért 6,1 százalékhoz képest. November 1-jétől a munkanélküli-segélyt felváltotta az álláskeresési támogatás, amit akkor kap az ügyfél, ha tényleg munkát keres. Rendszeresen be kell mennie a munkaügyi központba, ahol utánanéznek, valóban felkereste-e az általuk ajánlott cégeket. Ez a segítség azoknak jár, akik az elmúlt négy évből egy év munkaviszonyt tudnak igazolni.

A parlament gazdasági bizottsága szerdán fogadta el azt a javaslatot, miszerint ha egy kis- és középvállalkozás olyan munkanélkülit vesz fel, aki már három hónapja regisztrálta magát, akkor utána egy évig nem kell járulékot fizetni. A mentesség a minimálbér 130 százalékáig jár. Ezért a munkáltatónak azt kell vállalnia, hogy még egy évig foglalkoztatja a dolgozót. Mindebből következik, hogy ma már a munkanélkülinek érdemes bejelentkeznie a munkaügyi központokban. Ezt támasztják alá az elmúlt napok tapasztalatai is. Mint például Weisz Zoltántól, a Somogy Megyei Munkaügyi Központ igazgatóhelyettesétől megtudtuk, hatalmas náluk a tömeg november 1-jétől. A hivatal nyújtott műszakkal dolgozik, hogy mindenkivel meg tudják kötni az álláskeresési megállapodást. De így is előfordul, hogy valakit már aznap nem tudnak fogadni.

Somogy megyében a szakmunkások közül a kőművesek, az ácsok, a lakatosok és az esztergályosok a legkeresettebbek. A felsőfokú végzettségűek közül a legtöbb cég a villamos- és gépészmérnököknek kínál állást. Általában minimálbért vagy annál valamivel többet kínálnak a cégek a szakmunkásoknak. A Bács-Kiskun Megyei Munkaügyi Központban is hasonló tapasztalatokról számoltak be. A nyári közmunka, a mezőgazdasági és építőipari munkák befejezése miatt rengetegen jönnek álláskeresési járadékot igényelni – tudtuk meg Farkas Istvántól, a központ Munkaerő-piaci Programok és Elemzések Osztályának vezetőjétől. Az ügyintézési idő megnőtt, az ügyfelek türelmetlenebbek a várakozási idő miatt. Akik álláskeresési járadékra jogosultak, és magas volt az átlagkeresetük, pozitívan értékelik a változást. Azok viszont hátrányosabb helyzetbe kerültek, akik munkanélküli-járadék után most az álláskereséshez kapnak segítséget, mert így az összeg idővel csökken. A megyében egyébként októberben 23 ezer regisztrált munkanélkülit tartottak számon, s 4512 munkalehetőséget. A térségben leginkább a segédmunkások, a húsfeldolgozók, a kézi anyagmozgatók és a tehergépkocsi-vezetők keresettek. Általában 60 és 90 ezer forintos bruttó béreket kínálnak ezekhez az állásokhoz.

A Fővárosi Munkaügyi Központban a statisztikai és elemzési központ munkatársa, Csécsi János szerint korai lenne még tapasztalatokról beszélni. A kerületi kirendeltségek is a megyékhez hasonló problémákkal találkoznak, rengetegen szeretnék regisztráltatni magukat. A fővárosban a tehergépkocsi-vezetők, a könyvkötők, az épületasztalosok és a műszerészek találhatnak könnyebben munkát. Ezekhez a munkákhoz 60 és 160 ezer forint közötti bér kínálnak. A szellemi foglalkozásúak közül még mindig a számítástechnikusok a legkeresettebbek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!