Hírek

2005.12.07. 07:00

Ha hitelből is, de telik karácsonyra

Nem tudni még, esik-e a hó karácsonykor, de az biztos: a kereskedők megint boldogan ülhetnek a fához.

Tóth Marcella - Vég Márton

[caption id="" align="alignleft" width="160"] Egy átlagos magyar család ebben a hónapban negyedmillió forintot költ el. - fotó: Kiss Attila
[/caption]Az angyalföldi bevásárlókomplexum a kivilágított díszeivel már messziről csalogatja karácsonyi ajándékokra vadászó vevőit. A szemerkélő eső ellenére a parkoló szépen lassan megtelik. A mozgásérzékelő ajtónak szinte nincs is ideje bezárulnia, hiszen a nép folyamatosan és fáradhatatlanul áramlik ki- meg befelé. A böhöm nagy bevásárlókocsikat üresen még csak-csak lehet megfelelő irányba kormányozni, ám tele már emberpróbáló feladat koccanásmentesen lavírozni az emberek között. A legnagyobb tumultusok természetesen az akciós termékek körül alakulnak ki, így a csupán ezer forintba kerülő DVD-k bálájába könyékig merülnek a keresgélők. „A barátnőmnek romantikus filmet szeretnék adni karácsonyra, de olyat keresek, amit azért nem csak egyszer lehet megnézni. Ahhoz ugyanis túl drága” – mondja Garai Zsolt miközben egy újabb filmremeket bányászik elő a kupac aljáról.

A bevásárlókocsik rakterében egészen furcsa párosításokat láthatunk. Barkácskészlet mellett frissen sütött pékáru illatozik, mikrohullámú sütő társaságában sörösüvegek zötykölődnek. Az alkoholos italok részlegén szinte éjjel- nappal tömeg van, ami ünnepi szokásainkat ismerve egyáltalán nem meglepő. „A férjemnek és az apámnak is valami finomat akarok venni, hogy ne mindig csak a sört igyák. Mondjuk vodkát vagy vörösbort” – vázolja a karácsonyfa alatti meglepetéseket Somogyi Hajnalka. Az áruház persze gondol a gyerekekre is. Amerre csak a szem ellát, mindenfelé csak játék és játék. Idén is elsősorban a klasszikus, jól bevált társasjátékok fogynak, de az eladási listákat sikeres televízióműsorok alapján készült játékok vezetik. „Hároméves a kislányom, remélem örülni fog ennek a plüss kutyának. Lehetne ugyan olcsóbb, de Karácsonykor még én sem spórolok” – mondja Dancs Edina.

Más sem sajnálja a pénzt a karácsonyra: egy magyar család átlagosan 250 ezer forintot költ el decemberben – mondta el Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Idén decemberben a kiskereskedelmi forgalom várhatóan eléri a 840-850 milliárd forintot. Ez mintegy 5-6 százalékos növekedést jelent a tavalyi 800 milliárd forinthoz képest. Ez az összeg természetesen nem csak a karácsonyi kiadásokat tartalmazza, hanem az összes pénzt, amit ebben a hónapban a kiskereskedelmi üzletekben elköltenek. A december az év legerősebb hónapja kereskedőknek, a forgalom szinte a januári forgalom duplája. A legkeresettebbek a játékok, a szórakoztató elektronikai és a ruházati termékek.

Plazmatévé és könyv a fa alatt

A karácsony slágerajándékai idén is a szórakoztató elektronikai piac termékei közül kerülnek ki. A Tescoban nagy a kereslet a DVD-, valamint az MP3 lejátszók iránt, de a plazmatelevíziókat és digitális videokamerákat is sokan teszik a bevásárlókocsiba. A piacért folytatott küzdelem az árak csökkentésére készteti a kereskedőket, így egyre olcsóbban lehet hozzájutni ezekhez a termékekhez.

Szerencsére továbbra is sokan könyvvel akarják meglepni szeretteiket. A Libriben Leslie L. Lawrence legújabb regényéből fogy a legtöbb példány, de Paulo Coelho A zarándoklat című könyvét is ott találjuk a sikerlista dobogóján. A magyar szerzők közül Méhes György Kolozsvári milliomosok című alkotása a negyedik helyen áll, rögtön utána Dan Brown A Da Vinci-kód című könyve szerepel.

Egyre többet költünk karácsonyi ajándékokra, s egyre nő azoknak a termékeknek a köre amit meg tudunk venni. Emiatt egész évben többet vásárolunk, nehéz pusztán ajándékokkal ünnepet varázsolni – mondta el kérdésünkre Zsolt Péter szociológus, majd hozzátette: mégis mindenki a méregdrága ajándékokkal próbálja az ünnepi hangulatot megteremteni. Az értékes ajándékokat pedig már csak hiteligényléssel tudjuk megszerezni. Amúgy is lassan már divatos fogyasztási hitelből fedezni a vásárlásainkat, ami a karácsonyi időszakra különösen igaz, hiszen az áruhitelek 30 százalékát ilyenkor veszik fel – tudtuk meg Binder Istvántól, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szóvivőjétől.

Ha hitelből akarjuk kifizetni a karácsonyi ajándékokat, nem árt alaposan megfontolni, hogy melyik hitel a legkedvezőbb a számunkra. A fogyasztási hiteleknek négy fajtája van: az áruhitel, a személyi hitel, a hitelkártya és a folyószámlahitel. Az áruhitelt a legkönnyebb igényelni, a legtöbb áruházban megtalálható valamelyik bank kirendeltsége. Itt akár fél óra alatt is elbírálják a kérelmet, persze csak ha van nálunk jövedelemigazolás. Hiába azonban a gyors ügyintézés, ennek a hitelnek a legmagasabb a költsége. A személyi hitel is viszonylag gyorsan megszerezhető és nagyobb akár 1-2 millió forint igénylésére is van lehetőség. A költsége valamivel alacsonyabb, mint az áruhitelnek. A hitelkártya előnye az, hogy csak egyszer kell igényelni és egy éven át felhasználhatjuk a hitelkeretet. A folyószámlahitelt a számlavezető banknál kell igényelni, ahol megállapítják a hitelkeretünket. A négy fogyasztási hitel közül ennek a legalacsonyabbak a költségei. A forint alapú személyi kölcsön teljes hiteldíj mutatója 18-42, míg az áruhitelek teljes hiteldíj mutatója 30-32 százalék között mozog jelenleg.

Ne dőljünk be annak, ha egy reklám nulla százalékos kamatot vagy a kezelési költséget kínál. Ha ez a két mutató nulla az nem jelenti azt, hogy ingyen kapnánk hitelt. A hitel kiválasztásánál a legfontosabb a teljes hiteldíj mutató (THM) összehasonlítása. A THM százalékban fejezi ki azt, éves szinten mennyivel kell többet visszafizetnünk az igényelt hitel összegénél. Így tartalmazza a kamatot, a kezelési költséget és a hitelbírálati díjat, nem tartalmazza azonban a késedelmi kamatot, a hitel futamideje meghosszabbításának a költségét sem, s például az átutalási díjakat is külön kell számolnunk. Fontos azt is tudni, hogy a deviza alapú hitelek árfolyamkockázatát sem tükrözi a THM. Igaz, deviza alapon csak személyi kölcsönt igényelhetünk, áruhitel és hitelkártyát nem.

Hasznos karácsonyfa

A fenyőfa telepeken hagyományosan december első napjaiban kezdődik a fák tömeges kivágása. Nagy a verseny a kereskedők között, hiszen sok múlik azon, hogy a konkurens mikor kezdi el árulni a fenyőket, s főleg mennyiért. A kínálattal bizonyosan idén sem lesz probléma, luc-, jegenye- és ezüstfenyők közül választhatjuk ki az ideális karácsonyfának valót. Valószínű, hogy nem lesz jelentős drágulás tavalyhoz képest, hiszen akkor is ipari mennyiség maradt a kereskedők nyakán.

A legolcsóbb és a legnépszerűbb idén is a lucfenyő lesz, melynek méteréhez ezer forint körül juthatunk majd hozzá. Persze az árak folyamatosan mozgásban vannak, így nem árt taktikázni. Általában olcsóbban lehet vásárolni, ha 24-re halasztjuk a beruházást. Ám ekkor már azzal is számolni kell, hogy már csak selejtes példányokat találunk. Szintén az árak kordában tartását eredményezheti a jelentős mennyiségű külföldi, főleg szlovák és osztrák fenyők behozatala. Sok bosszúságot okoz a kereskedőknek, hogy már hazánkban is terjed a műfenyők használata. Mégsem érdemes sajnálni őket, hiszen minden eladott darabon két-háromszoros nyereségük van. A lucfenyő méterét például ötszáz forintért veszik a termelőktől, az utcán mégis ezer forint feletti összegért kínálják. Ráadásul a központi fűtéses panel lakásokban mindegyik fajta néhány nap alatt kiszárad.

A legolcsóbb és a legnépszerűbb idén is a lucfenyő lesz, melynek méteréhez ezer forint körül juthatunk majd hozzá. Persze az árak folyamatosan mozgásban vannak, így nem árt taktikázni. Általában olcsóbban lehet vásárolni, ha 24-re halasztjuk a beruházást. Ám ekkor már azzal is számolni kell, hogy már csak selejtes példányokat találunk. Szintén az árak kordában tartását eredményezheti a jelentős mennyiségű külföldi, főleg szlovák és osztrák fenyők behozatala. Sok bosszúságot okoz a kereskedőknek, hogy már hazánkban is terjed a műfenyők használata. Mégsem érdemes sajnálni őket, hiszen minden eladott darabon két-háromszoros nyereségük van. A lucfenyő méterét például ötszáz forintért veszik a termelőktől, az utcán mégis ezer forint feletti összegért kínálják. Ráadásul a központi fűtéses panel lakásokban mindegyik fajta néhány nap alatt kiszárad. Plazmatévé és könyv a fa alatt A karácsony slágerajándékai idén is a szórakoztató elektronikai piac termékei közül kerülnek ki. A Tescoban nagy a kereslet a DVD-, valamint az MP3 lejátszók iránt, de a plazmatelevíziókat és digitális videokamerákat is sokan teszik a bevásárlókocsiba. A piacért folytatott küzdelem az árak csökkentésére készteti a kereskedőket, így egyre olcsóbban lehet hozzájutni ezekhez a termékekhez.

Szerencsére továbbra is sokan könyvvel akarják meglepni szeretteiket. A Libriben Leslie L. Lawrence legújabb regényéből fogy a legtöbb példány, de Paulo Coelho A zarándoklat című könyvét is ott találjuk a sikerlista dobogóján. A magyar szerzők közül Méhes György Kolozsvári milliomosok című alkotása a negyedik helyen áll, rögtön utána Dan Brown A Da Vinci-kód című könyve szerepel. Egy átlagos magyar család ebben a hónapban negyedmillió forintot költ el. - fotó: Kiss Attila -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!