Hírek

2006.02.14. 07:00

Kukában landol másfél milliárd

Évente kb. 1-1,5 milliárd forintnyi nyereményt nem vesznek fel a játékosok a Szerencsejáték Zrt.-től. Az összeg döntő többségét kisebb nyeremények adják, de már akadt a hazai szerencsejáték történetében olyan is, hogy valaki a főnyereményre nem tartott igényt.

Braunmüller Lajos - Tóth Marcella

Két évvel ezelőtt valaki 40 millió forintos nyereményére nem tartott igényt, öt éve pedig 133 millió maradt a kasszában. Minden idők legnagyobb otthagyott nyereménye a kilencvenes évek második felében egy hatoslottó telitalálat volt. Ekkor nem kevesebb, mint 216 millió forintot hagyott elúszni a nyertes. Hogy mi lehet az oka annak, hogy sokan nem vesznek fel nyeremények, azt csak találgatni lehet. Vélhetően feledékenységről van szó.

Ha nem veszi fel valaki a Szerencsejáték Zrt.-től a jogos nyereményét, akkor az az összeg bekerül a fel nem vett nyereményalapba – mondta el lapunk érdeklődésére Somorai László, a társaság sajtószóvivője. A szerencsejáték törvény meghatározza, hogy ezeket a nyereményeket külön sorsolás útján kell visszajuttatni a játékoshoz, és mindig abban a játékban, amelynél a pénz megmaradt. Ha például valaki nem veszi fel a lottónyereményét, akkor az összeget a Szerencsejáték olyan módon oszthatja vissza, hogy a lottószelvényt vásárlók között külön pénzt sorsol ki.

Alapesetben, a naponta, hetente húzott játékoknál a sorsolást követően kilencven nap áll rendelkezésünkre, hogy felvegyük a nyereményünket. Az olyan játékoknál, amelyeket napjában húznak, ennél rövidebb határidő, harminc nap áll rendelkezésre. Ahhoz, hogy bizonyítsuk: jogunk van a nyereményhez, semmi mást nem kell tennünk, mint bemutatnunk a nyertes szelvényt. A pénz átvételénél azonban adóigazolást állít ki a Szerencsejáték Zrt. Ehhez már szükségesek a személyi irataink. Minden, egymillió forint alatti összeget igény szerint készpénzben is ki tudnak fizetni a társaságnál, az ennél nagyobb nyereményt átutalással juttatnak el a nyerteshez.

Nem csak a Szerencsejáték Zrt.-t kerülik el a feledékeny nyertesek. Jókora parkolót töltene meg az a csaknem 750 darab autó, amelyért nem jelentkeztek jogos tulajdonosaik az OTP Bank által 1961 óta szervezett gépkocsinyeremény-betétkönyv sorsolásai után. Igaz, a pénzintézetnél nincs 90 napos megkötés, a bank vállalja, hogy bármikor kifizeti az autó sorsoláskori értékét. Volt már olyan eset, amikor valaki a betét elhelyezése után kilenc évvel bukkant rá a betétkönyvére, és a későbbi ellenőrzéskor döbbent rá, hogy időközben nyert. A bank kifizette neki nyereményének sorsoláskori értékét.

Ahhoz nem is kell a Szerencsejáték Felügyelet engedélye, hogy valaki olyan, nem rendszeres nyereményjátékot szervezzen, amelynél a nyeremény nem pénz – tudtuk meg Barna Júlia ügyvédjelölttől, a Magyar és Társai Ügyvédi Iroda munkatársától. A „végy egy csomag kávét, és nyerj egy autót” típusú játékokat a szerencsejáték törvény az egyéb kategóriába sorolja. Itt a játék feltételeinek meghatározásában tág mozgástere van a szervezőnek. Ugyanakkor a törvény meghatározza, hogy a tárgynyeremény átadásáról minden esetben a játék lebonyolítója gondoskodik. A lottóval ellentétben ezekben a játékokban a nyereményért a játékosnak kell jelentkeznie, ám a szervezőnek kötelessége őt értesíteni arról, hogy nyert. A tárgynyereményt a szerződésben foglaltak szerinti határidőig veheti át, de legfeljebb kilencven napig köteles a tárgyat a szervező megtartani.

A szerencsejáték törvény nem szabályozza azt, hogy mi legyen az ilyen tárgynyeremények sorsa, ha a jogosult nem veszi át őket, nem kötelezi a szervezőt, hogy új sorsolást írjon ki. Ebben az esetben tehát előfordulhat, hogy a nyeremény a játék szervezőjénél marad.

Interneten fogadni lehet, nyerni nem

Hazánkban is egyre népszerűbb az internetes szerencsejáték, több külföldi cég tart fent magyar nyelvű oldalakat, ahol forintban is lehet fogadni. Azonban ez számos jogi bizonytalanságot rejt magában. A szerencsejátékról szóló törvény ugyanis kimondja, hogy Magyarországon csak az szervezhet szerencsejátékot, aki rendelkezik a Szerencsejáték Felügyelet hozzájárulásával. Azoknak akik nem rendelkeznek ilyen engedéllyel, nem nyújthatnak technikai támogatást a pénzügyi szervezetek és a hírközlési szolgáltatók. Azaz a pénzintézetek nem utalhatják át magyar játékosok tétjei és nyereményeit a külföldi internetes játék szervező cégek bankszámlájára.

A bankok azonban nem tudják, melyek azok a cégek és melyek azok a bankszámlák amelyekre nem utalhatnak, illetve amelyekről nem fogadhatnak pénzt. A Szerencsejáték Felügyelet azonban jogszabályi felhatalmazás hiányában csak olyan listát tud összeállítani, amely az engedéllyel rendelkező cégeket tartalmazza.

A bankok azonban nem tudják, melyek azok a cégek és melyek azok a bankszámlák amelyekre nem utalhatnak, illetve amelyekről nem fogadhatnak pénzt. A Szerencsejáték Felügyelet azonban jogszabályi felhatalmazás hiányában csak olyan listát tud összeállítani, amely az engedéllyel rendelkező cégeket tartalmazza. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!