Hírek

2006.06.07. 16:36

Ezrek menekülnek a vulkán elől

Akik túlélték a Jáva szigetét sújtó földrengést, most menekülhetnek a Merapi vulkán kitörése miatt

BAMA

A hivatalos adatok szerint 5885-en vesztették életüket a Jáva szigetét sújtó múlt heti földrengésben, de most újabb baj szakadt a helybéliek nyakába. A már hetek óta nyugtalan Merapi vulkán ugyanis az elmúlt héten kitört, ezért a környék lakosságának el kellett menekülnie. Ugyan a vulkán a jelek szerint nem fenyeget olyan erejű robbanással mint amilyen a Mount St. Helens 1980-as kitörésekor történt, a hamufelhők és a lávafolyamok lényegesen nagyobb területet fenyegetnek, mint ahogy a hatóságok először gondolták és a vulkán szolgált egy veszélyes meglepetéssel is.

A kitörés veszélye miatt már korábban több ezren hagyták el otthonukat, de az elmúlt napokban az indonéz rendőrségnek több mint tízezer embert kellett kitelepítenie Magelang tartományból. A kitörés különösen veszélyes a lakosságra, mivel a Merapi egy kellemetlen meglepetéssel szolgált. Az elmúlt két hónapban, mióta a vulkán nyugtalankodik, gigantikus, száz méternél is magasabb láva-dóm formálódott a hegycsúcson. A geológusok szerint ha a több mint négymillió köbméteres láva-dóm összeomlik, hatalmas piroklasztit-árak keletkezhetnek. Hasonló piroklasztit-ár pusztította el Pompei városát az olasz félszigeten, valamint  Martinique szigetének fővárosát, St. Pierre-t, 1902-ben, amikor több mint 30 ezer ember vesztette életét.

A Martinique fővárosát elpusztító piroklasztit árat egyetlen ember élte túl: egy bűnöző, akit mélyen a szikába vágott börtönben őriztek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!