Hírek

2006.06.25. 17:17

Felülvizsgálják a gabona felvásárlás rendszerét

Középtávon megszüntetné az Európai Unió a gabonafelvásárlás jelenlegi rendszerét. A termelőket a gyors piaci változásoktól védő felvásárlás átalakítását a szakértők szerint minden magyar gazda megérzi majd.

Sz. Sz.

Vancsura István, a Gabonatermesztők Szövetségének elnöke a közrádiónak elmondta: Magyarországon az elmúlt három évben rendkívül jó év volt a növénytermesztéshez, így a kukoricatermesztéshez is, ezért nagy készletek halmozódtak fel. Ha ez az év is jó lesz, akkor még egyharmaddal nőhet a készlet. Ezt pedig túl nagynak tartja az Európai Unió, ezért gondolkodik azon, hogy a felvásárlási rendszert felülvizsgálja – tette hozzá.

Vancsura István szerint az intervenció eltörlése azzal jár majd, hogy a termelők a földbérleti díjakat és az adókat nem tudják fizetni, és egy teljes összeomláshullám indul el. 202 ezer regisztrált termelő van Magyarországon, akik növénytermesztéssel, állattenyésztéssel foglalkoznak, s ennek fele biztosan termel gabonát – tette hozzá. Ehhez kapcsolódik körülbelül 2-3 millió olyan ember, aki közvetlenül kapcsolatban van a mezőgazdasággal, földjeit bérbe adta, és erre a bérleti díjra igényt tart. Magyarországon nincs olyan gabonát termelő gazda, akit ne érintene rosszul az intervenció megszüntetése vagy megváltoztatása – mondta Vancsura.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!