Hírek

2006.07.18. 16:57

Bűnöző diplomaták Nagy-Britanniában

Először közöltek részleteket Nagy-Britanniában olyan bűntettekről, amelyek gyanúsítottjai az ott dolgozó külföldi diplomaták. 1999 és 2004 között 122 súlyos bűncselekményt követtek el nagykövetségi alkalmazottak — írja a The Independent —, de diplomáciai védettségük miatt a hatóságoknak meg van kötve a kezük.

BAMA

Az 1961. évi genfi konvenció értelmében ugyanis a más országban tartózkodó diplomaták és családtagjaik ellen nem indítható addig bűnügyi eljárás, amíg a küldő állam nem szünteti meg a védettségüket. A fogadó fél legfeljebb annyit tehet, hogy persona non gratának nyilvánítja a gyanúsított személyt, s visszaküldi hazájába.

A most közölt bűnlajstrom szerint az angol földön élő „védett külföldiek” a többi között botránykeltéssel, zaklatással, ittas vezetéssel, gyermekek molesztálásával sértik meg a törvényeket, sőt: egy kolumbiai diplomata részt vett egy áruházi rakodómunkás meggyilkolásában is. A leggyakoribb szabálysértés az ittas vezetés; e téren az oroszok vezetnek, de Szaúd-Arábia kiküldöttei sem nagyon maradnak el. Az arab ország egyik diplomatáját azzal gyanúsítja a Scotland Yard, hogy meg akarta vesztegetni az egyik rendőrt, másikukat pedig azzal vádolják, hogy részt vett egy 11 éves kislány megrontásában; a küldő ország egyik esetben sem oldotta fel diplomatája védettségét. A kilencvenes években diplomáciai futárok nagy előszeretettel szállítottak kábítószert a nagykövetségek postájával; azóta kiképzett kutyákkal ellenőriztetik a bőröndöket, de a csempészeket nem tudják felelősségre vonni. Tiltott fegyverviseléssel elsősorban amerikai, svájci és líbiai diplomaták vádolhatók Angliában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!