Hírek

2006.11.13. 14:14

A NATO számít a magyarokra külföldön

Magyarország teljesítette a NATO-nak tett korábbi vállalását: a szövetségnek e közös védelmi rendszerhez 2007-től felajánlott erői felkészültek, és rendelkezésre állnak – jelentette be Szekeres Imre, miután találkozott a szövetség főtitkárával hétfőn Budapesten.

Cs. E.

A honvédelmi miniszter ez a vállalás speciálisan felkészített légi mentő helikoptereket, a Mistral légvédelmi rakéták alkalmazási lehetőségét, egy zászlóalj harccsoport teljes készültségét, valamint két víztisztító csoport alkalmazásának lehetőségét tartalmazza. Mint mondta: annak ellenére, hogy Magyarország védelmi kiadásai rendkívül szűkösek, teljesíteni fogja vállalásait. A kormány kötelezettséget vállalt arra, hogy ha a NATO gyorsreagálású erőiben, vagy európai uniós misszióban részt kell vállalni, akkor annak költségeit a központi költségvetésből fedezik, erre nyitott célirányzat van.

Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkár hangsúlyozta, hogy elkötelezett híve a Magyar Honvédség átalakításának, amelynek célja, hogy növelje a hadsereg expedíciós jellegét. Kifejezte elismerését azért, hogy a magyar katonák számos NATO-misszióban vesznek részt, és nagyon jól szerepelnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!