Hírek

2006.11.07. 17:06

Fillérekért vett 100 millió dolláros képet?

Mindössze öt dollárért vásárolt egy festékpacákból álló képet egy 74 éves kanadai nyugdíjas. Az ócskástól szerzett festmény azonban könnyen meglehet, hogy Jackson Pollock amerikai absztrakt festő egyik munkája, így értéke akár 100 millió dollár is lehet.

BAMA

[caption id="" align="alignleft" width="180"] Pollock egyik alkotása. A művész a földre fektetett vásznat fröcskölte be festékkel, s a pacákat kente el.
[/caption]Az idős úr miután hazavitte szerzeményét hónapokig fali dísznek használta. Egyik alkalommal azonban felajánlotta egy művészettörténész barátjának, aki Pollock keze munkáját vélte felfedezni a képen, s a nyugdíjas férfi nem kis megrökönyödésére úgy vélte: az alkotás értéke elérheti a 100 millió dollárt, vagyis 20 milliárd forintot is. A képet egy neves restaurátor is megvizsgálta, és perdöntő bizonyítéknak tartja, hogy a képen talált ujjlenyomat megegyezik Pollock egykori műtermében és egy tőle őrzött műremeken talált ujjlenyomattal. Nem ilyen lelkesek azonban más szakértők, sőt, Thomas Hoving, a New York-i Metropolitan múzeum egykori igazgatója úgy vélekedett, valaki csak saját házának díszítésére, a bútorokhoz illő színekben festette Pollock stílusában az egyszerű szobadíszt.

A neves restaurátor – s persze a kép gazdája – azonban úgy vélik, az ujjlenyomatok elegendő bizonyítékkal szolgálnak ahhoz, hogy a kép eredeti Pollock legyen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!