Hírek

2006.11.14. 05:21

Jakupcsek a világ árváinál

Éhes gyerekek, elfeledettnek hitt betegségek, megrázó történetek – a Világ árvái című sorozat új műfajt honosított meg a hazai kereskedelmi televíziózásban. Jakupcsek Gabriella nagyon bízott műsora sikerében – nem alaptalanul.

BAMA

– Gondolta volna, hogy egy olyan sorozat, amely szenvedő gyerekek megsegítéséről szól, ilyen sok embert érdekel? Az első epizódot a teljes népességnek csaknem 35 százaléka nézte.

– Ez számomra nem meglepő. Mindig is azt vallottam, hogy a kereskedelmi televíziózás nem feltétlen jelent egyet a gagyival. Mindent fel lehet dolgozni úgy, hogy az ne legyen unalmas, csak érzékenység és odafigyelés kérdése az egész. Nem kell lenézni a nézőket. Amikor a Baptista Szeretetszolgálat megkeresett, hogy nincs-e kedvünk dokumentálni azt kezdeményezésüket, hogy bárki az interneten keresztül örökbefogadhat egy árva gyermeket, azonnal igent mondtam és nagyon örültem, amikor a TV2 ebben az ügyben mellém állt.

– Nem tartottak attól, hogy a szenvedés képsorai taszítani fogják a nézőket?

– Nem, mivel tudtuk: az emberekbe bele van kódolva a segítés vágya. Annyian vannak, akik nem tudják, hogy kit szeressenek, a világ szerencsétlenebb tájain pedig olyan sok embernek van épp erre szüksége, hogy a kettő összehozása szinte kötelességünk. Ez nem csupán egy műsor, hanem maga a valóság. Itt sorsok oldódnak meg, emberek találnak egymásra. Egészen más dolog látni a képernyőn egy kisgyerek síró arcát, vagy tudni azt is, hogy miként segíthetünk rajta. Olyan helyeken jártam, ahol egy dollár, azaz valamivel több, mint kétszáz forint egy napig biztosítja egy család megélhetését. Ez nekünk nem nagy pénz, de azoknak az embereknek a holnap elkezdését jelenti.

Hogy képes mindezt a Mokka mellett csinálni?

– Nehezen. Már több mint egy hónapja úgy élek, hogy két hétig reggelente műsort vezetek, majd repülőre ülök és a legszélsőségesebb körülmények között élek. Kóstoltam már pókot és hínárlevest, számtalanszor kerültünk veszélybe. De van, hogy nem is kell sokat utazni ahhoz, hogy megrázó képeket lássunk, hiszen Kongó, Kambodzsa, Vietnam és Sri Lanka árvái mellett a Kárpátalján is találkoztunk elképesztő nyomorban élő gyerekekkel. Olyan történetek tárultak fel előttünk, amelyekről regényeket szoktak írni.

– Hány részes lesz a sorozat?

– Összesen hat epizódot veszünk fel, ebből négy még idén adásba kerül. A nézettség azt igazolja, hogy nem a minőség dönti el a továbbiakat. A baptisták jelenleg minden segyítséget megadnak nekem, de nem tudom, ez működik-e a jövőben is. Sok múlik a támogatókon, a TV2 további hozzáállásán is. Egy biztos: én nagyon szeretném folytatni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!