Hírek

2006.12.17. 14:36

Kezelhetetlen szeméthegyek

A veszélyes hulladék kezelésében még nem, de illegális elhelyezésében nagyhatalom az ország

fk

Műszaki cikkekből 140 ezer tonna hulladék keletkezik hazánkban, mégpedig környezetre ártalmas hulladék. Veszélyes hulladéknak számítanak ugyanis a kidobott televíziók, a lecserélt régi hűtőgépek és az elavult számítógép-alkatrészek is.

„A kidobott háztartási vagy elektronikus eszközök először bontásra kerülnek, méghozzá kézi bontásra. Mindenekelőtt eltávolítják belőlük a veszélyes hulladéknak számító elemeket, mint például a televíziók képcsövét” – mondta kérdésünkre Gombkötő Imre, a Miskolci Egyetem Eljárástechnikai Tanszékének munkatársa. Ezután távolítják el a műszaki cikkekből az újrahasznosítható alkatrészeket, majd szétszedik őket. Az alapanyagok nagy része újrahasznosítható – lenne. „A fém alkatrészek például jól feldolgozhatók, de a műanyagok újrahasznosítása még nem igazán megoldott. A sokféle műanyagot nehéz fajtánként különválogatni. Ezért ezek jellemzően inkább elégetésre vagy végleges lerakásra kerülnek” – hangsúlyozta a szakember.

Más kérdés az elmúlt évtizedekben Magyarországra került hulladék. A korábban enyhébb szabályozás miatt, vagy illegálisan lerakott hulladék menynyisége a becslések szerint meghaladja az 500 millió tonnát, ennek mintegy 10 százaléka tartósan szennyezi, illetve veszélyezteti a környezetet. Ennek a mennyiségnek 30-50 százaléka ma már újrahasznosítható lenne, ám évente csak a szemét 0,3 százaléka kerül újrafeldolgozásra.

Illegális szemétlerakókban is nagyhatalomnak számítunk. Az országban mintegy 700 illegális szemétlerakó működik, amelyekben egyenként 300–500 tonna hulladék van. A kilencvenes évek eleje óta komoly előrelépések történtek a hulladékgazdálkodás területén, de az évente keletkező szeméthegynek még mindig csak ötven százalékát vagyunk képesek az uniós előírásoknak megfelelően kezelni. Egyetlen olyan égetőmű működik hazánkban, amely képes elégetni a települési szilárd hulladékot, holott minden nagyvárosunkban kellene működnie egynek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!