Hírek

2007.01.09. 17:52

60 millió euró a Drakula-kastélyért

Kész kifizetni a törcsvári kastélyért a Habsburg-család ügyvédei által kért 60 millió eurós vételárat a Brassó megyei önkormányzat – nyilatkozta Aristotel Cancescu önkormányzati elnök. A megyei tanácsnak ugyan nincs ennyi pénze, de egy bécsi banktól készül tízéves lejáratra hitelt felvenni.

T. Benedek László, Kolozsvár

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Brassó megye önkormányzata hitelből venné meg a kastélyt
[/caption]Cancescu szerint a kastély turisztikai vonzereje busásan megtéríti majd a befektetést, szerinte több magánszemély hajlandó lenne ennél többet is fizetni érte. Némileg bonyolítja a helyzetet, hogy a művelődési minisztériumnak elővásárlási joga van, Adrian Iorgulescu tárcavezető szerint viszont a kastély nem ér többet 15 millió eurónál, annál is inkább, hogy a szintén nemzeti látványosságnak számító Peles-birtokért 30 millió eurót kérnek.

Az erdélyi Brassó megye területén levő törcsvári (Bran) kastélyt tavaly májusban szolgáltatták vissza Habsburg Domokos törvényes örökösnek. Akkoriban arról volt szó, hogy az új tulajdonos az eddigiekhez hasonlóan múzeumként működteti az intézményt, később viszont megbízott egy ügyvédi irodát az épület eladásával. A kastély a Romániába látogató turisták egyik kedvenc célpontja, mivel évszázadokkal ezelőtt itt élt a Drakula figuráját ihlető Vlad Tepes havasalföldi román vajda.

Ezek is érdekelhetik