Hírek

2007.02.14. 06:00

Gyerekcipőben a mobilos fizetés

Száz emberből kilencvenkilencre jut egy mobiltelefon Magyarországon, mégis kevesen használják készüléküket fizetésre. Pedig már parkolójegyet, autópálya- matricát is vásárolhatunk, vizitdíjat fizethetünk, valamint a pénzügyeinket is intézhetjük telefonunk segítségével.

BAMA

Több mint másfél millió lakossági ügyfél rendelkezett mobiltelefonos banki szolgáltatásokra szóló szerződéssel a hazai bankoknál tavaly ősszel – derül ki a GKI Gazdaságkutató Zrt., a T-Mobile és a Sun Microsystems Kft. közös felméréséből. Az ügyfelek túlnyomó többsége azonban főleg a pénzkivételről, számlamozgásokról szóló sms-ek miatt veszi igénybe a szolgáltatást. Forintátutalásokra, betétlekötésekre már jóval kevesebben használják mobiltelefonjukat. Ehhez ugyanis modernebb készülékekre van szükség, amelyekre telepíteni lehet a szükséges programot. Szakértők szerint a közeljövőben főként a kisebb összegű vásárlásoknál lehet sikeres a mobilos fizetés. Ezt támasztja alá, hogy félmilliónál is több autós vett smsben autópálya-matricát a szolgáltatás tavaly márciusi bevezetése óta.

A parkolásért először Szegeden, 2004-ben lehetett mobiltelefonnal fizetni, ma már Budapesten és 17 vidéki nagyvárosban is van rá lehetőség. Parkolójegyet az Első Mobilfizetés Elszámoló Zrt.-n keresztül lehet mobilon vásárolni. A társaság több mint negyvenezer ügyféllel szerződött már. Ugyanez a cég biztosítja elsőként a budapesti Szent Imre Kórház betegei számára, hogy a vizitdíjat is mobiltelefonon keresztül fizethessék meg. A legnagyobb összeget csengőhangok, képernyővédők letöltésére és televíziós szavazásokra költik a magyarok. Idén várhatóan 16,9 milliárd forintot fordítanak ilyen szolgáltatásokra

A kényelem díja

Az autópálya-matrica körülbelül száz forinttal kerül többe telefonos vásárláskor. Mobilos parkolásnál az üzenet díja és a havi 167 forintos szolgáltatási díj jelent többletköltséget. A kilencszázezer mobilbankos ügyféllel rendelkező OTP-nél havi 99 forintért lehet igénybe venni a szolgáltatást. Az sms-ekért 150 forintot számít fel a bank.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!