Hírek

2007.06.28. 17:45

Fodor: nem leszünk szemétlerakó

Szigorítja a kormány az országba bekerülő hulladékszállítmányok szabályozását – jelentette be Fodor Gábor. A környezetvédelmi és vízügyi miniszter a német importszemét-ügyhöz hasonló esetek megelőzésével indokolta a módosítást.

BAMA

A tárcavezető azt mondta: a július 12-től hatályos előírások alapján az importáló cégeknek precízebb dokumentációt kell vezetniük, és pénzügyi biztosítékkal kell szolgálniuk tevékenységükhöz, már csak azért is, hogy egy esetleges cégmegszűnés és további problémák esetén ne az adófizetők pénzén kelljen fizetni a hulladékkezelést. A kormányrendelet nem engedi meg a szükséges engedély kiadását olyan társaságoknak, amelyeket a hatóságok nem megfelelő hulladékkezelés miatt korábban már elítélték – tette hozzá a miniszter. Hangoztatta: nem fogja megengedni, hogy Magyarország más országok szemétlerakója legyen.

A miniszter szerint a szigor mit sem ér következetes felderítések nélkül, ezért meg kell erősíteni a zöldhatóságot. Az új rendelet alapján növelik a hatóság létszámát. A szigort szolgálja majd az is, hogy a hulladék-szállítmányok ellenőrzésére a vámhatóság is jogosult lesz, önállóan dönthet például kamionok visszatartásáról.

Ezek is érdekelhetik