Hírek

2007.06.08. 20:57

Kóka János az áfacsaló miniszter?

Kész tényként kezeli a hvg.hu, hogy Kóka János az a miniszter, aki számlát nem kérve kevesebbet fizetett egy éttermi vacsoráért.

BAMA

A portál MDF-hez közelálló körökre hivatkozva közölte, hogy a gazdasági miniszter asszisztense főnöke SZDSZ-elnökké választása utáni díszvacsorán fizetett zsebbe, mondván: „a politikus a rendezvény áfával értendő bruttó árát nem fizetné, inkább zsebbe fizetne, hiszen ez a magánpénze, nem a hivatali büdzséből megy”.

Pénteken Dávid Ibolya, az MDF elnöke kijelentettem pártja a parlament elé viszi az ügyet, mert a kormány megpróbálta eltussolni, politikai rendőrségként használva az APEH-et. A pártelnök hangsúlyozta: azt várják az érintett minisztertől, hogy álljon ki a nyilvánosság elé, a kormányfőtől pedig vizsgálatot kérnek, mert nem lehet áfacsaló a magyar kormányban.

Az ügyet a Manager Magazin júniusi számában megjelent egyik cikk robbantotta ki, amely arról számolt be, hogy APEH-ellenőrzést és -bírságot kapott az az étteremtulajdonos, akinek vendéglátóhelyén az áfa megfizetése nélkül rendezte a számlát egy miniszter.

Kóka János gazdasági miniszter, az SZDSZ elnöke korábban azt mondta: nem ismeri az írást, ezért nem vizsgálódnak, de elvben elítéli az ilyen eseteket. Még hozzátette: pártja véleménye, hogy nem lehetnek olyan kiváltságok, amelyek politikust érinthetnek, ilyen módon mindenkinek be kell tartani a törvényeket.

Ezek is érdekelhetik