Hírek

2007.07.07. 18:16

Összevonták az István és a László kórházat

A Fővárosi Közgyűlés reformtervei már évekkel ezelőtt papíron voltak, de a megvalósítás halasztódott

Bánky Bea

“Ha a magyar kórházak helyzetét a légtérben úszó repülőgépekhez hasonlítjuk, képzeljék azt, hogy a pilóta csupán 20 százalékuknál képes egyenesen tartani a kormányt - mondja Radnai Zoltán, az István kórház főigazgatója - A többi negyvenöt fokos szögben zuhan a föld felé.”
“És ha az István kórház repülőgép lenne?” - érdeklődünk.

“Évente több százmillióval csökken a kórház bevétele. Tehát ha nem is meredeken, de mi is zuhanunk. Decemberre a gép hasa súrolni fogja a fák koronáját, de bízom benne, hogy az utolsó pillanatban fel tudom majd kapni az orrát, hogy ne csapódjunk a földbe.”

A Fővárosi Közgyűlés reformtervei – Budapesten nyolc régiós kórház-koncentráció kialakítása, a gyógyintézmények működési költségeinek lefaragása – már évekkel ezelőtt papíron voltak, de a megvalósítás halasztódott. Talán véletlen egybeesés, hogy a fővárosi döntéshozók éppen akkorra időzítették a két intézmény tényleges fúzióját, amikor a korábbi egészségügyi miniszter, Molnár Lajos beindította a kórházreform gépezetét. Szolnoki Andrea, az önkormányzat egészségügyi bizottságának elnöke kedden bejelentette: júliustól összeolvad a László és az István kórház, a gyógyintézmény így évente 3-400 millió forintos működési megtakarítást érhet el.

A László kórház tehát ettől a hónaptól megszűnt, ami a gyakorlatban mégsem jelenti azt, hogy lakat került az épület bejáratára. A gyógyintézmény ezután az utca másik oldalán lévő István kórházzal összevontan működik, mégis két telephelyen látja el a betegeket.

A két, pavilonos épületegyüttesben zavartalanul folyik a betegellátás, a páciensek semmit sem érzékelnek a változásból. A László kórház sebészete már áprilisban, a kórház-karcsúsítás következményeképp az István kórházba került. A két kórház ekkor összesen 400 aktív ágyat vesztett. A fenntartó önkormányzat ezen túl két fül-orr-gégészetet, két patológiát, két labort és egyéb párhuzamos diagnosztikai osztályokat nem tart meg, ezek helyett csak egy-egy marad.

A munkaügyi, pénzügyi részlegeket is racionalizálták. A kórházmenedzsment is kevesebb dolgozóval segíti ezután a régi-új főigazgató, Radnai Zoltán munkáját. Az összevonással több mint 140 álláshely szűnik meg. A volt László Kórház tömbjében továbbra is megmaradnak az országos, kiemelt tevékenységek: a fertőző betegek és a daganatos páciensek gyógyítása.

Nem a mostani összevonás, a felesleges párhuzamosságok megszüntetése, hanem „az áprilisi kapacitáscsökkentés hatása drámai: az István kórház 70 ágyas sebészete teltházzal üzemel, így a halasztható operációk (például epekő- vagy sérv-műtét) esetében terjedelmes várólisták alakulhatnak ki – mondja a főigazgató – Nem tudjuk elküldeni a hozzánk forduló betegeket, hiszen arra készítették fel az orvosokat, hogy gyógyítsanak. Az egészségpolitika tévelygéseit a betegek azért nem érzik meg, mert az orvosok és az ápolók hivatástudata erős”.

Ezek is érdekelhetik