Hírek

2007.09.16. 11:16

Különc örökhagyók, milliárdos állatok

Unokái helyett kutyájára hagyta összes vagyonát a hetekben elhunyt New York-i milliárdosnő, Leona Hemsley. Az eset nem egyedi, Magyarországon azonban jogilag nem lehetséges. De arra van megoldás, ha saját kedvencünknek akarunk királyi életet biztosítani.

Németh Márk

[caption id="" align="alignleft" width="190"] Medveczky Ilona azt mondja: csalódott az emberekben, az állatokban megbízik, ezért rájuk hagyja villája árát
[/caption]Ötmillió angol fontért, azaz majdnem kétmilliárd forintért vásárolta meg IV. Günther Madonna négy hálószobás miami villáját 2000 júliusában. A tranzakció pikantériája, hogy IV. Günther nem egy titokzatos bajor herceg, hanem egy német juhász. A világ leggazdagabb kutyája. Az eb édesapjától, III. Günthertől örökölte vagyonát, akire pedig Karlotta Liebenstein német grófnő hagyott végrendeletében több mint tizenhétmilliárd forintnak megfelelő összeget.

IV. Günther látszólag szereti az ingatlanokat, a popdíva villáján kívül a Bahamákon, Olaszországban és Németországban is rendelkezik rezidenciákkal. Emellett kifinomult ízléséről tesz tanúbizonyságot, hogy 2001-ben egy árverésen ezer fontot fizetett ki egy ritkaságszámba menő fehér szarvasgombáért. Az aukción személyesen vett részt a jószág, két cselédjével. Bármennyire is okos lehet az eb, azt senki sem feltételezi róla, hogy saját maga dönt vagyonának kezeléséről. A Daily Mail angol napilap utánajárt az ügynek, és egészen a Bahamákig jutottak: ott egy ügyvédi iroda elismerte, hogy korábban ők jártak el IV. Günther ügyeiben, ám a képviseletet évekkel ezelőtt beszüntették. Azóta rejtély, hogy ki gazdálkodik az eb milliárdjaival.

IV. Günther esete nem egyedülálló, a föld leggazdagabb emberei körében ugyanis egyre nagyobb divat, hogy kedvenc háziállatukat hagyják meg örökösüknek. Legutóbbi példa erre Leona Helmsley New York-i milliárdos, aki a múlt héten hunyt el 87 éves korában. 2,2 milliárd font megfelelő vagyonának kedvezményezettjei nem az unokái lettek, hanem Trouble névre hallgató máltai terrier kiskutyája. Az örökösödés által szupergazdaggá vált állatok toplistáján azonban nem csak kutyákat találhatunk. Macskák, teknősbéka, tehén, sőt egy csimpánz is megtalálható a legtehetősebb állatok között.

Gondban lehet az az állatszerető magyar milliomos, aki kedvencére hagyná a vagyonát: a hazai törvények ugyanis nem engedik, hogy az állatok örökösök legyenek. „A hazai jogszabályok szerint az állatok nem jogképesek, emiatt nem is válhatnak tulajdonossá. Örökös Magyarországon csak természetes vagy jogi személy – például cég, alapítvány, egyesület – lehet” – magyarázta lapunknak Magyar György ügyvéd. Ez utóbbi azonban lehetőség azoknak, akik mindenképpen állatokra hagynák vagyonukat. Semmi sem tiltja mondjuk, hogy egy állatvédő alapítványt nevezzünk meg örökösünknek. Hasonlóképpen tett Medveczky Ilona táncművésznő is: a 66 éves díva végrendeletének legújabb változatában kutyákra hagyná az összes pénzét.

„Ha távoznék az élők sorából, a budai villám elárverezéséből befolyt összeget kívánságomnak megfelelően állatmenhelyek létrehozására kell fordítani”– vallott lapunknak végrendeletéről a primadonna. Döntését azzal indokolja, hogy az évek során őt ért csalódások miatt egyre inkább többre tartja az állatokat az embereknél. A művésznő három kuvasz kutyájára nem kíván pénzt hagyni, és nem is szeretné, ha halála után különleges bánásmódban részesülnének. Kutyahotel-tulajdonos barátjánál amúgy is jó helyük lesz a jószágoknak.

„A hatályos öröklési jogszabályok lehetővé teszik azok számára, akik ezt biztosítani szeretnék, hogy kedvenc állatuk haláluk után is királyi módon éljen. A végrendeletben egy úgynevezett „meghagyásban” ugyanis előírhatjuk, hogy az örökösünk, például egy kutyamenhely vagy egy állatvédő alapítvány a mi elvárásainknak megfelelően gondoskodjon háziállatunkról. Azaz ragaszkodhatunk hozzá, hogy Bodri kutyánk vagy Cirmi macskánk akár minden reggel lazacpástétomot kapjon vagy télen meleg pulóverbe öltöztessék” – mondta Magyar György. Sőt a meghagyás azt is tartalmazhatja, hogy a négylábú leszármazottai is hasonló bánásmódban részesüljenek. És amennyiben valamiért a növényeket jobban kedvelnénk az állatoknál, hasonló meghagyásban azt is előírhatjuk örökösünknek, hogy halálunk után szeretett kaktuszunkat minden télen vigye el síelni, tüskéit pedig hetente vágattassa le egy manikűrössel a ráruházott vagyonunkból. Már amennyiben életünkben milliomosok voltunk.

További házikedvencek, „akiknek” van mit az állateledelbe aprítani

Silverstone, a több mint ötvenéves teknősbéka. 100 ezer fontot hagyott hátra korábbi gazdája arra, hogy öt teknőctársával együtt élete végéig kényeztessék.

Jasper, a fekete szőrű labrador–dobermann keverék. Gazdája 25 ezer fontot hagyott rá. Jasper utálja a disznóhúst, de a pacalért megőrül.

Top Cat és Matilda macska. Nyugdíjas abeerdeni könyvtáros gazdájuk fejenként 10 ezer fontot, vagyis majdnem négymillió forintot hagyott a gondozásukra.

Angus tehén, Larry bárány egy 150 tagú marhacsorda és egy 200-as juhnyáj többi tagjával fejenként hárommillió forintot örököltek a brit anyakirálynő halála után.

Jasper, a fekete szőrű labrador–dobermann keverék. Gazdája 25 ezer fontot hagyott rá. Jasper utálja a disznóhúst, de a pacalért megőrül.

Top Cat és Matilda macska. Nyugdíjas abeerdeni könyvtáros gazdájuk fejenként 10 ezer fontot, vagyis majdnem négymillió forintot hagyott a gondozásukra.

Angus tehén, Larry bárány egy 150 tagú marhacsorda és egy 200-as juhnyáj többi tagjával fejenként hárommillió forintot örököltek a brit anyakirálynő halála után. Medveczky Ilona azt mondja: csalódott az emberekben, az állatokban megbízik, ezért rájuk hagyja villája árát -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!