Hírek

2007.11.14. 17:44

Gázárak: nem erősítették meg az emelést

Még nem készítette el a Magyar Energia Hivatal (MEH) a kormánynak az áram- és gázáremelésről szóló javaslatát.

M. L.

Szőllősi László, a hivatal főosztályvezetője így szerdán lényegében cáfolta a Népszabadságban megjelent információkat, miszerint a MEH 5 százalékos lakossági, és 4,3 százalékos ipari-közületi gázáremelést javasol. Szőllősi szerint a jelentés két héten belül elkészül, de részleteket lapunknak nem árult el. Az áremelés szempontjából fontos, hogy a tárca december előtt megismerje a tanulmányt és kihirdesse az emelés mértékét. Máskülönben nem léphet életbe újévtől a drágítás, mert azt legalább 30 nappal a hatályba lépés előtt ki kell hirdetni.

A várható lakossági áramár-emelés, mint megírtuk, nem éri el a tíz százalékot. Ám a cégek-közintézmények esetében komoly drágítást hozhat a januári árampiaci nyitás. A Budapesti Elektromos Művek úgy véli, egy szolgáltatónak 17-41 százalékkal kellene emelnie a cégek-közintézmények tarifáját. Ezen belül a bevásárlóközpontok 22-33, az egyetemek 32, a pékségek 36, a kórházak 38, míg az éttermek 41 százalékkal kapnának nagyobb villanyszámlát. Az egyedi megállapodások azonban ezeket az irányadó számokat jelentősen csökkenthetik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!