Hírek

2007.11.26. 18:19

Kedden a buszok nem indulnak

Kedden hajnalban a buszvezetők szüntették be a munkát, december 17-én azonban általános sztrájkra hívta fel az érdekvédőket a Liga Szakszervezetek.

Éber Sándor

[caption id="" align="alignleft" width="250"] A buszvezetők a nyugdíj-korkedvezmény szabályainak változása ellen tiltakoznak
[/caption]Múlt héten a vasúti közlekedés bénult meg az országban, kedden pedig a buszjáratok nem indulnak el az állomásokról. Hajnalra kétórás figyelmeztető sztrájkot hirdetett meg a Volán társaságoknál a Közúti Közlekedési Szakszervezet (KKSZ). Az érdekvédők ugyanis tegnap nem fogadták el a kormány nevében tárgyaló Csizmár Gábor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkárának javaslatát a tárgyaláson. A munkabeszüntetés mind a 24 Volán társaságot érinti, mind a 19 megyében, és a hajnali üzemkezdéstől általában 7 óráig tart. Az elégséges szolgáltatásokról lapzártánkig még nem állapodtak meg, mindössze annyit lehet tudni, hogy a különböző helyszíneken eltérő időpontban és időtartamban nem veszik fel a munkát.

A buszvezetők a nyugdíj-korkedvezmény szabályainak változása ellen tiltakoznak. A korkedvezményes nyugdíjat ugyanis ahhoz kötik, hogy az adott sofőr milyen típusú busszal dolgozik. A buszsofőrök ötévente egy-egy év korkedvezményt kapnak, de a modernebb járműveket vezetőket már nem illeti meg ez a juttatás. Az érdekvédők szerint az új és a régi típusú buszoknál is megterhelő a folyamatos vezetés, az állandó ülő testhelyzet és a rázkódás, a szoros menetidő és a megnövekedett forgalom okozta stressz. A kormány szerint a tegnapi egyeztetésre megfelelő ajánlatot dolgozott ki és javaslatot tett a megoldásra. Csizmár kezdeményezte a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény módosítását. Ez alapján január 1-től a közúti közlekedési ágazatban valamennyi menetrendszerinti járaton a Volán autóbuszvezetői a busz típusától függetlenül nyugdíj korkedvezmény-jogosultságot szereznének. A kormány közleménye érthetetlennek nevezte, hogy a szakszervezet mégsem írta alá a megállapodást.

„A kormány javaslatát a szakszervezet azért nem fogadta el, mert nem tartalmazott garanciát arra, hogy 1-1,5 év után, a később kialakuló új rendszerben is megmaradna a Volán autóbuszvezetőinek a gépjármű típustól független nyugdíj korkedvezménye” – mondta Korcsolayné Kovács Krisztina. A KKSZ vezetője szerint a megállapodás azt is tartalmazta volna, hogy a szakszervezetek 2008. december 31-ig nem sztrájkolhatnak, nem demonstrálhatnak ebben a témában. A mai munkabeszüntetés után újabb sztrájk várható decemberben. A Liga Szakszervezetek december 17-re, az egészségbiztosítás privatizációjáról szóló törvényjavaslat zárószavazásának napjára, országos, több ágazatra kiterjedő, határozatlan idejű sztrájkokra hívta fel tegnap az érdekvédőket. Az akcióban az egészségbiztosítási reform és a nyugdíjszámítás január 1-jétől érvényes számítási módja ellen tiltakoznak. Utóbbi az érdekvédők szerint 8-13 százalékkal csökkentené a kezdő nyugdíjakat.

Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke a megmozdulást azzal indokolta, hogy bár a november 21-i Társadalmi Szolidaritás Napja akciójának hatására a kormány részéről történtek apróbb visszalépések, de lényegi elmozdulás nem történt a két kifogásolt témában. A munkabeszüntetésben várhatóan a vasúti- és közúti közlekedésben, az egészségügyben, az energia- és gépiparban, valamint a reptéren dolgozók, továbbá tanárok vesznek részt. Az elnökség december 15-re 11 órára tüntetést szervez Budapesten a Kossuth térre, azoknak akik nem tudnak részt venni a sztrájkban. A Munkástanács támogatja az akciót, több érdekvédő csoport a héten ad választ. A vasúti szárnyvonalak megszűntetése ellen fellépő Vasutasok Szakszervezete tegnapig még nem döntött arról, hogy csatlakoznak-e, megvárják a kormánnyal folytatott tárgyalások eredményét.

Egy hónap alatt ez az ötödik sztrájk

A közlekedési ágazatban október 25-én kezdődött el a sztrájkhullám. Ekkor a mozdonyvezetők nem álltak munkába, mivel szerintük a gazdasági tárca nem tartotta a velük korábban kötött megállapodást. Két héttel később, majd november 21-én két vasutas szakszervezet, a VDSZSZ és a VSZ szervezett előbb 2, majd 6 órás sztrájkot tiltakozásul a vasúti szárnyvonalak megszűntetése ellen. Utóbbihoz csatlakoztak egyes reptéri dolgozók, és a békési és zalai Volán dolgozók. November 20-án a fővárosban két BKV-s szakszervezet hirdetett sztrájkot a vonalak átszervezése ellen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!