Hírek

2007.11.15. 13:32

Otthon (nem) szülés

Szüljenek is otthon, meg nem is – gondolhatták mindazok, akik a kérdést szabályozó törvénytervezet kimunkálásában közreműködtek. De, ha őszinték akarunk lenni, azt kell mondanunk: az érintettek inkább a „nem is”-re koncentráltak.

Stanga István

Ahogy az már nálunk lenni szokott, tragédiáknak kellett bekövetkezni ahhoz, hogy idehaza is felgyorsuljon az otthonszüléssel kapcsolatos szabályrendszer kidolgozása. Igaz, nem is Magyarországon élnénk, ha a dolog olyan símán menne, mint mondjuk Hollandiában, ahol persze, komoly hagyományai vannak a babák otthoni világra hozatalának. S bár az egészségügyi tárca kidolgozta azokat a feltételeket, amelyek esetén immár idehaza sem lesz semmi akadálya a kórházi szülészetek mellőzésének, a készülő törvény sokak ellenérzését váltotta ki. Hogy mást ne mondjak, most éppen közel kétszáz értelmiségi intézett petíciót a minisztériumhoz, kérve, hogy az vonja vissza a javaslatát. A legfőbb érv az, hogy a bevezetni szándékozott jogszabály csupán első megközelítésben teszi legálissá az otthonszülést, ám ténylegesen szinte felszámolja azt, ez pedig sem a babák, sem a nők, sem pedig a bábák érdekeit nem szolgálja. 

Nos, még csak szakembernek sem kell lenni ahhoz, hogy magunk is belássuk annak az állításnak az igazságát, amelyet a petíció aláírói megfogalmaztak, hogy tudniillik itt egy „példátlanul szigorú, ésszerűtlenül túlszabályozott és szakszerűtlen szempontrendszerről” van szó. Említhetnénk például, hogy a törvénytervezet egy szakorvos (tíz év szakmai gyakorlattal a háta mögött) és egy gyerekgyógyász jelenlétét írná elő, aztán a megfelelő műszerezettséget, és akkor még nem szóltunk egy mentőautó helyszíni „posztolásáról”, valamint arról, hogy a szülésről tudnia kellene (komplikációk esetére) annak a kórháznak is, amely a szakmai hátteret biztosítja. És persze, vannak még feltételek és kizáró okok bőven, de fölösleges mindet számba venni, mert ennyiből is tökéletesen látszik: babát otthon világra hozni csakis akkor lehet, ha a szülés helyszínéből valamiféle kórházat fabrikálunk.

Ez – természetesen – egyáltalán nem véletlen. Magam is osztom azok álláspontját, akik úgy gondolják, azért sikeredett ilyen drákóira a leendő törvény, mert olyanok segítségével készült, akiknek az az érdekük, hogy a magyarországi otthonszülésből lehetőleg semmi se legyen. A körülmények ismeretében joggal vetődik fel a kérdés (amelyre ráadásul igen nehéz lenne elfogadható választ adni): vajon a vonatkozó szabályok kimunkálásánál miért szinte kizárólag a kórházi szülészek álláspontjára hagyatkoztak, figyelmen kívül hagyva a kérdés minden aspektusát jól ismerő bábák véleményét.

Megjegyzem, a szülész lobbi nyilván Európa más országaiban is ügyködött a téma terítékre kerülésekor, csakhogy azokban ennek dacára is zökkenőmentesen megoldották a dolgot. S ha már az öreg kontinensnél tartunk... A Társaság a Szabadságjogokért egyesület úgy látja, ha nem változik semmi, úgy Európa legszigorúbb, a szülést szabályozó törvényét alkothatja meg az országgyűlés. És erre azért nem feltétlenül lehetünk büszkék.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!