Hírek

2007.11.27. 19:07

Sztrájk után és előtt

A gazdasági tárca szerint teljesítették volna a Volán-társaságok követeléseit munkabeszüntetés nélkül is, azonban a szakszervezetek szerint nem kaptak garanciákat.

BAMA

[caption id="" align="alignleft" width="250"] A szakszervezet adatai szerint 3-4 ezer menetrend szerinti járat nem indult el a munkabeszüntetés ideje alatt
[/caption]Minden különösebb zavar nélkül lezajlott a VOLÁN-társaságok keddi sztrájkja. A Közúti Közlekedési Szakszervezet (KKSZ), az Autóbusz-közlekedési Dolgozók Uniója (ADU), a Közlekedési Munkástanácsok Szövetsége (KMSZ) és a Liga Közlekedési Szakszervezetek Ágazati Szövetsége azért hirdetett sztrájkot, hogy az autóbuszvezetők korkedvezményre jogosító ideje ne függjön a vezetett jármű típusától.

Korcsolayné Kovács Krisztina, a KKSZ elnöke úgy értékelte, sikeresek voltak a helyi sztrájkok, szinte 100 százalékos volt a részvétel a buszvezetők körében, kivéve a Balaton Volánt, ahol felvették a munkát. A szakszervezet adatai szerint 3-4 ezer menetrend szerinti járat nem indult el a munkabeszüntetés ideje alatt. Kavalecz Imre, a MÁV sajtófőnöke elmondta, a Volán-sztrájk alatt kiugróan nem nőtt a vasúton a személyforgalom, szerelvényt nem kellett megerősíteni. A szakszervezetek kedden értékelik a sztrájkot, és döntenek a további lépésekről, nem zárták ki, hogy később további munkabeszüntetésekre kerülhet sor, ugyanakkor továbbra is tárgyalni kívánnak, céljuk, hogy az autóbuszvezetők korkedvezménye ne függjön a vezetett jármű típusától, és erről hosszú távon kívánnak megállapodni.
 
„A gazdasági tárca is készen áll a tárgyalások folytatására az autóbuszvezetők nyugdíj korkedvezményéről, de egyelőre még nem érkezett erre vonatkozó szakszervezeti megkeresés” – mondta Herczog László, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SZMM) szakállamtitkára kedden. A politikus kiemelte, a minisztérium a korábbi tárgyalásokon hajlandó lett volna teljesíteni a szakszervezetek követeléseit. Korcsolayné Kovács Krisztina szerint azért nem fogadták el az ajánlatot, mert nem tartalmazott garanciát arra, hogy 1-1,5 év után, a később kialakuló új rendszerben is megmaradna a Volán autóbuszvezetőinek a gépjármű típustól független nyugdíj korkedvezménye. A megállapodás azt is tartalmazta volna, hogy a szakszervezetek 2008. december 31-ig nem sztrájkolhatnak, nem demonstrálhatnak.

Egy hónap alatt ez volt az ötödik

A közlekedési ágazatban október 25-én kezdődött el a sztrájkhullám. Ekkor a mozdonyvezetők nem álltak munkába, mivel szerintük a gazdasági tárca nem tartotta a velük korábban kötött megállapodást. Két héttel később, majd november 21-én két vasutas szakszervezet, a VDSZSZ és a VSZ szervezett előbb 2, majd 6 órás sztrájkot tiltakozásul a vasúti szárnyvonalak megszüntetése ellen. Utóbbihoz csatlakoztak egyes reptéri dolgozók, és a békési és zalai Volán dolgozók. November 20-án a fővárosban két BKV-s szakszervezet hirdetett sztrájkot a vonalak átszervezése ellen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!